x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova: Peste 2.000 de secţii de votare au fost deschise pentru alegerile parlamentare, în ţară şi străinătate

Republica Moldova: Peste 2.000 de secţii de votare au fost deschise pentru alegerile parlamentare, în ţară şi străinătate

30 Noi 2014   •   10:29
Republica Moldova: Peste 2.000 de secţii de votare au fost deschise pentru alegerile parlamentare, în ţară şi străinătate

Peste 2.000 de secţii de votare s-au deschis, duminică dimineaţă în Republica Moldova, dar şi în alte state ale lumii pentru a permite cetăţenilor moldoveni cu drept de vot să-şi exprime opţiunile electorale cu prilejul alegerilor parlamentare.

Autorităţile moldovene au constituit 2.073 de secţii de votare, dintre care 95 funcţionează în afara teritoriului ţării.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), cele mai multe secţii de votare externe au fost constituite în Italia (25), dar şi în România (11). În Statele Unite ale Americii vor fi şase secţii de votare, iar în Franţa, Portugalia şi Rusia, câte cinci. În Marea Britanie şi Canada vor fi câte trei secţii, iar în Ucraina două.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se va putea merge la urne până la ora 21.00.

Datele furnizate de CEC arată că la alegerile parlamentare de duminică au fost acreditaţi 3.192 de observatori naţionali, din partea a 23 de organizaţii. De asemenea, potrivit CEC, scrutinul din Republica Moldova va fi monitorizat şi de 816 observatori internaţionali, reprezentând organizaţii neguvernamentale, misiuni diplomatice sau OSCE.

La alegerile de duminică, sunt aşteptaţi la urnă peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova, care vor desemna, prin vot direct, cei 101 membri ai Legislativului.

În competiţia electorală s-au înscris 20 de partide şi coaliţii politice, dar şi patru candidaţi independenţi,
reprezentând atât dreapta, cât şi stânga politică, cu atitudine atât pro- europeană, cât şi pro- rusă. Distribuirea mandatelor se face în sistem proporţional, pe liste, toate raioanele ţării constituind o singură circumscripţie electorală, în care pragul electoral este de 6% pentru listele de partid şi de 2% pentru candidaţii independenţi.

Miza alegerilor este importantă în condiţiile în care noul parlament urmează să desemneze atât Guvernul, cât şi preşedintele Republicii Moldova, dar şi în contextul tensiunilor din Ucraina.

Pentru formarea guvernului, un partid sau o alianţă are nevoie să obţină 51 de mandate (50% + 1), iar pentru alegerea preşedintelui ţării, 61 de mandate (60%+1).

Printr-o decizie a Curţii Supreme de Justiţie, Partidul Patria, prezidat de Renato Usatîi, a fost eliminat din cursa electorală, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, pe motiv că formaţiunea politică a primit bani din străinătate, încălcând astfel legea electorală. Buletinele de vot nu au mai putut fi modificate, astfel încât numele acestui candidat va fi prezent, însă în dreptul acestuia va fi făcută menţiunea retras.

×