x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Republica Moldova - SUA si Rusia ridica pretentii Chisinaului

Republica Moldova - SUA si Rusia ridica pretentii Chisinaului

20 Feb 2005   •   00:00

Chisinaul a nimerit in menghina relatiilor complicate dintre SUA si Rusia.


VITALIE CALUGEANU - Chisinau

PARLAMENT. Liderul comunistilor din legislativul de la Chisinau, Victor Stepaniuc
Dupa ce Senatul SUA a adoptat, vineri, cu unanimitate, o rezolutie prin care cere autoritatilor moldovene sa respecte normele democratice si sa ofere tuturor concurentilor electorali conditii egale in campania electorala, in aceeasi zi, si tot cu unanimitate, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o Declaratie prin care ameninta Chisinaul cu sanctiuni economice in cazul in care acesta nu va renunta la ceea ce deputatii rusi au numit "blocada economica a Transnistriei".

CRITICI. Rezolutia Senatului SUA a fost precedata de o declaratie foarte dura a purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat, Richard Boucher, si a fost lansata ca o replica la demersul in care seful deputatilor comunisti din Legislativul moldovean, Victor Stepaniuc, acuza zilele trecute societatea civila din Republica Moldova ca ar activa pe banii Occidentului impotriva democratiei. Atat in declaratia lui Boucher, cat si in Rezolutia Senatului SUA, autoritatile moldovene sunt atentionate asupra derapajelor antidemocratice comise in campania electorala de catre guvernarea comunista.

FARA PRECEDENT. Pe de alta parte, Duma de Stat a Rusiei a amenintat, printr-o declaratie oficiala, autoritatile moldovene ca, daca nu vor renunta la "blocada impusa Transnistriei" si nu-si vor schimba atitudinea fata de administratia de la Tiraspol, Rusia va introduce regim de vize pentru moldoveni si va interzice importul de alcool si produse din tutun de origine moldoveana. Chisinaul, care crede ca Duma rusa s-a implicat in procesul electoral din Republica Moldova, considera ca Legislativul rus ar trebui sa discute despre "teroarea populatiei din Transnistria, autoizolarea si militarizarea regiunii, despre atacurile asupra scolilor si contrabanda din regiune". Declaratia Dumei este apreciata de catre seful Legislativului moldovean drept "periculoasa si fara precedent".

×
Subiecte în articol: externe