x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reşedinţa de milioane de euro a unui episcop, transformată în adăpost pentru săraci

Reşedinţa de milioane de euro a unui episcop, transformată în adăpost pentru săraci

28 Oct 2013   •   16:06
Reşedinţa de milioane de euro a unui episcop, transformată în adăpost pentru săraci

Locuinţa de serviciu a episcopului german Franz Peter Tebartz-van Elst, subiectul unui scandal de proporţii după ce s-a aflat că acesta a cheltuit 31 de milioane de euro din banii bisericii pentru a o renova, va fi transformată în adăpost sau cantină pentru săraci, a anunţat dioceza din care episcopul face parte.

Franz Peter Tebartz-van Elst, supranumit "Episcopul Sclipici" în urma acestui scandal, a fost suspendat, săptămâna trecută.

"Această reşedinţă este ca un păcat pe care episcopul ni l-a lăsat moştenire. Cei care caută adăpost sau hrană le vor primi în această locuinţă", a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei Caritas, care face acte de caritate pentru săraci.

Catolicii germani plătesc o taxă obligatorie care merge la biserică, cheltuielile episcopului stârnind consternaţia comunităţii din oraşul Limburg, unde este situată locuinţa. Credincioşii din oraş s-au adunat de mai multe ori în stradă, protestând faţă de astfel de cheltuieli.

Proiectul iniţial înaintat de episcop prevedea lucrări de restaurare în valoare de 15 milioane de euro, însă costurile finale au fost mai mult decât duble. Peter Tebartz-van Elst a declarat că restaurarea a costat atât pentru că imobilul este unul istoric, lucru care presupune multe taxe pentru obţinerea autorizaţiilor.

Presa a dezvăluit, însă, că episcopul ar fi comandat, printre altele, o cadă de 15.000 de euro, o masă de 25.000 de euro şi construirea unor dressing-uri de 350.000 de euro, toate pentru apartamentul pe care acesta îl ocupa în imobil. Alte milioane de euro au fost cheltuite pe fântâni arteziene şi sculpturi în curtea reşedinţei.

Episcopul a fost suspendat din funcţie, săptămâna trecută, după o întrevedere cu papa Francisc, care a cerut şi un audit al cheltuielilor diocezei din Limburg. Peter Tebartz-van Elst fusese desemnat episcop al oraşului Limburg de către fostul papă Benedict al XVI-lea, în 2008. 

×