x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski despre retragerea din Avdiivka: O decizie logică pentru a salva vieţi ucrainene

Zelenski despre retragerea din Avdiivka: O decizie logică pentru a salva vieţi ucrainene

de Redacția Jurnalul    |    17 Feb 2024   •   14:25
 Zelenski despre retragerea din Avdiivka: O decizie logică pentru a salva vieţi ucrainene
Sursa foto: Hepta

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris sâmbătă retragerea trupelor ucrainene din oraşul Avdiivka ca fiind "foarte logică şi profesionistă" şi a explicat că obiectivul acesteia este de a salva vieţile soldaţilor ucraineni care apărau acest oraş din estul ţării în faţa asaltului rus, informează AFP şi EFE.

"Este o decizie foarte logică şi profesionistă de a salva cât mai multe vieţi ucrainene", a spus şeful statului în timpul discursului său la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Zelenski a subliniat importanţa pentru Ucraina de a proteja vieţile soldaţilor săi, care sunt, alături de armament, elementul cheie al apărării ucrainene.

"Este o decizie corectă pentru a nu fi înconjuraţi", a adăugat preşedintele ucrainean, referindu-se la retragerea anunţată vineri seară de şeful Forţelor Armate ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Zelenski a insistat pe numărul mare de victime suferite de Rusia în ofensiva de preluare a controlului Avdiivka, oraş situat în apropierea oraşului ocupat Doneţk.

Pentru fiecare soldat ucrainean care a murit în luptă în această zonă a frontului, şapte soldaţi ruşi şi-au pierdut viaţa, potrivit lui Zelenski.

"Din octombrie au atacat bietul Avdiivka cu toate armele şi cu toată puterea pe care o au, cu mii de soldaţi care au murit. Cu zeci de mii de morţi. Ce a obţinut Rusia? Epuizarea armatei sale", a remarcat el.

Zelenski a recunoscut că Ucrainei îi lipsesc armele de care are nevoie. "Nu avem arme cu rază lungă de acţiune şi Rusia le are", a spus el, menţionând inferioritatea ucraineană în domeniul artileriei drept o altă problemă pe care armata sa o are în acest război.

Ucraina, a spus Zelenski, "are artilerie cu o rază de acţiune mai mică de 20 de kilometri, iar artileria rusă are o rază de acţiune de aproximativ 40 de kilometri".

Şeful statului ucrainean a mai subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a pune capăt dominaţiei aeriene ruse şi astfel să poată garanta securitatea mai multor zone ale ţării şi să facă posibilă avansarea din nou a soldaţilor săi.

Zelenski şi-a încheiat analiza cu o predicţie. "Vom putea să-i surprindem anul acesta cu sistemele noastre de drone, cu sistemele noastre de război radio-electronic", a spus el despre materialul de producţie proprie pe care îl dezvoltă Ucraina.

Forțele ucrainene se retrag din Avdiivka pentru a evita încercuirea, afirmă șeful armatei. Preluarea de către Rusia a orașului estic i-ar oferi controlul deplin asupra zonei din jurul Donețkului, anexată de Moscova în 2014.

Știre inițială: Trupele ucrainene s-au retras din orașul Avdiivka, situat în estul țării, pentru a evita încercuirea, a declarat șeful armatei Oleksandr Syrskyi, marcând cea mai mare schimbare de pe linia frontului de când forțele rusești au capturat Bakhmut în luna mai a anului trecut.

Într-o postare pe Facebook sâmbătă, Sîrski a declarat că a acționat pentru a "păstra viețile și sănătatea militarilor", pentru a stabiliza situația și pentru a muta trupele către linii de apărare mai favorabile.

"Soldații noștri și-au îndeplinit datoria militară cu demnitate, au făcut tot posibilul pentru a distruge cele mai bune unități militare rusești, [și] au provocat pierderi semnificative inamicului în ceea ce privește efectivele și echipamentele", a spus el. "Viața personalului militar este cea mai mare valoare".

Cu o zi înainte, comandantul ucrainean responsabil pentru forțele din sud-estul țării declarase că forțele Kievului s-au retras de pe unele poziții din oraș.

"Noi poziții au fost pregătite și fortificații puternice continuă să fie pregătite, luând în considerare toate scenariile posibile", afirmase Oleksandr Tarnavskiy într-o declarație pe rețelele de socializare vineri. "Trupele noastre folosesc toate forțele și mijloacele disponibile pentru a reține inamicul", a adăugat el.

Pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, trupele ucrainene sunt sub presiune de-a lungul liniei frontului, cu trupe epuizate și cu o lipsă de obuze care a fost exacerbată de blocarea unui important pachet de finanțare din partea SUA.

Avdiivka a fost bombardată de ruși timp de luni de zile, dar abia în ultimele săptămâni aceștia au reușit să facă progrese semnificative, mici grupuri de trupe avansate reușind să intre în oraș.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Avdiivka ucraina Rusia