x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Retragerea din Ierihon

Retragerea din Ierihon

15 Mar 2005   •   00:00

EXTERNE
PRIMUL PAS - Israelul face gesturi de bunavointa fata de palestinieni Trupele israeliene incep, azi, retragerea din Ierihon, regiune care va trece, treptat, sub controlul autoritatilor palestiniene.
IRINA CRISTEA

TREPTAT. Retragerea trupelor israeliene din Ierihon va dura patru saptamani
Relatiile israeliano-palestiniene tind sa se imbunatateasca, dupa ce Israelul a facut doua concesii remarcabile. Una dintre ele este cedarea controlului asupra orasului Ierihon, care a devenit azi prima regiune din Cisiordania de unde Israelul isi retrage trupele. Operatiunea are la baza un acord convenit luna trecuta de presedintele palestinian, Mahmud Abbas, si premierul israelian, Ariel Sharon. Acordul prevede ca autoritatea palestiniana va prelua controlul asupra a cinci zone din Cisiordania: Ierihon, Tulkarem, Bethleem, Ramallah si Kalkilya, unde isi va gestiona problemele legate de securitate. O alta concesie a israelienilor a fost acceptarea ideii de a studia posibilitatea eliberarii mai multor detinuti palestinieni implicati in atentate antiisraeliene.

PATRU ETAPE. Retragerea trupelor israeliene din Ierihon se va face in patru etape de o saptamana fiecare, dupa cum au convenit, luni seara, oficialii israelieni si palestinieni. Ea va incepe cu orasul Ierihon si va continua cu desfiintarea mai multor baraje de securitate din regiune. De asemenea, acordul dintre cele doua parti prevede ca o forta politieneasca palestiniana sa fie detasata in orasul Ojja, situat pe principala ruta care leaga regiunea Ierihon de nordul Israelului. "Fortele palestiniene de securitate ii vor retine pe palestinienii cautati de autoritatile israeliene, iar Israelul se va retrage, in patru saptamani, dincolo de principalul punct de control aflat la intrarea in regiunea Ierihon", a afirmat un membru al echipei palestiniene de negociatori, citat de AFP. "Suntem pregatiti, atat la nivelul fortelor de securitate, cat si la cel civil, sa ne asumam in totalitate responsabilitatile care ne revin", a spus si guvernatorul Ierihonului, Sami Musallam.

Dupa Ierihon, Israelul urmeaza sa transfere controlul asupra zonei Tulkarem, din nordul Cisiordaniei. Aceasta noua etapa a retragerii din teritoriile palestiniene urmeaza sa debuteze vineri.

DIALOG LA CAIRO. Operatiunea de retragere din Ierihon coincide cu inceperea, la Cairo, a unui dialog intre reprezentantii mai multor factiuni palestiniene, cu scopul ajungerii la un acord asupra unei eventuale suspendari a campaniei de atacuri impotriva Israelului. La reuniune va lua parte si presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene. Premierul Ariel Sharon insa nu s-a aratat incurajat de rezultatul discutiilor. "Un acord de incetare a focului nu va contribui la razboiul impotriva terorismului si nu reprezinta, in sine, o solutie", a spus premierul, intr-un interviu acordat postului public de radio.

×
Subiecte în articol: externe ierihon