x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reuniune OSCE în Polonia. Cine vor fi marii absenți

Reuniune OSCE în Polonia. Cine vor fi marii absenți

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2022   •   15:15
Reuniune OSCE în Polonia. Cine vor fi marii absenți
Sursa foto: OSCE

Întrunirea șefilor diplomațiilor din statele membre OSCE, cu excepția Rusiei, se întâlnesc la Lodz, în Polonia. Ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, va lipsi, scrie EFE.

Prezența acestuia la întrunirea nu este posibilă deoarece se află pe lista sancțiunilor occidentale.

Totodată, nici șeful diplomației americane, Anthony Blinken, nu  se va afla la Lodz, din partea SUA fiind prezent subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland.

Însă lipsa reprezentantului Rusiei înseamnă veto, astfel că nu pot fi luate decizii deoarece acestea sunt adoptate în unanimitate. Mai grav este că nu poate fi debolocat bugetul pe 2023 și nici alte subiecte importante nu pot fi discutate. Nici o declarație comună nu poate fi anunțată. 

Reuniunea este prezidată de ministrul polonez de Externe,  Zbigniew Rau, care deține președinția rotativă a organizației. Se așteaptă să se discute despre războiul din Ucraina. Vor mai avea loc dezbateri despre traficul de persoane, schimbări climatice, securitatea în regiunile muntoase, conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan. 

Întrunirea se va încheia cu conferința comună a șefilor diplomațiilor poloneze, a Macedoniei de Nord  Osman Bujari (care va prelua președinția rotativă) și a secretarului general al OSCE, Helga Maria Schmid.

OSCE a fost înființată în 1975 și cuprinde 57 de țări de pe trei continente, Europa, America și Asia Centrală, în contextul Războiului Rece. 
 

×
Subiecte în articol: osce Rusia Polonia sua