x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu: Trump nu a vrut să facă apel la pace

Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu: Trump nu a vrut să facă apel la pace

22 Iul 2022   •   10:00
Revolta din 6 ianuarie de la Capitoliu: Trump nu a vrut să facă apel la pace
Sursa foto: Hepta

Donald Trump a stat ore în șir privind în direct la televizor atacul din 6 ianuarie de la Capitoliu, ignorând sfaturile consilierilor de a-i îndemna pe susținătorii săi să oprească violențele, au declarat joi martori la o audiere în Congres, potrivit Reuters.

Comisia specială a Camerei Reprezentanților a folosit cea de-a opta audiere din această vară pentru a detalia ceea ce membrii au spus că a fost refuzul lui Trump de a acționa în cele 187 de minute dintre sfârșitul discursului său incendiar de la un miting în care își îndemna susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliu și difuzarea unei înregistrări video în care le spunea să plece acasă.

„Președintele Trump a stat la masa sa și a privit atacul la televizor în timp ce cei mai înalți membri ai personalului său, cei mai apropiați consilieri și membrii familiei sale îl implorau să facă ceea ce se așteapta de la orice președinte american”, a declarat reprezentanta democrată Elaine Luria.

Grupul de experți a redat mărturii înregistrate video ale consilierilor de la Casa Albă și ale personalului de securitate.

„Dacă președintele ar fi vrut să facă o declarație și să se adreseze poporului american, ar fi putut fi filmat aproape imediat”, a mărturisit Sarah Matthews, adjunct al secretarului de presă la Casa Albă.

O altă rundă de audieri va începe în septembrie, a declarat vicepreședintele republican al comisiei, reprezentanta Liz Cheney.

Grupul format din șapte membri democrați și doi republicani ai Camerei Reprezentanților a investigat atacul, intervievând peste 1.000 de martori și adunând zeci de mii de documente.

Atacul asupra Capitoliului s-a soldat cu mai multe morți. Peste 850 de persoane au fost acuzate de participare la revoltă.

Trump neagă orice abatere și continuă să susțină că a pierdut din cauza unei fraude generalizate. „Aceste audieri sunt la fel de false și ilegitime ca Joe Biden - nu pot face nimic fără un teleprompter”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Liz Harrington, într-o postare pe site-ul său de socializare Truth Social în timpul audierilor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Donald Trump