x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Instanța supremă investighează rolul lui Bolsonaro în revoltele sângeroase din Brazilia

Instanța supremă investighează rolul lui Bolsonaro în revoltele sângeroase din Brazilia

de Redacția Jurnalul    |    14 Ian 2023   •   11:00
Instanța supremă investighează rolul lui Bolsonaro în revoltele sângeroase din Brazilia
Sursa foto: Hepta

Curtea Supremă a Braziliei a fost de acord vineri să deschidă o anchetă asupra fostului președinte Jair Bolsonaro pentru că ar fi încurajat protestele antidemocratice care s-au încheiat cu luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale de către susținătorii săi din Brasilia, potrivit Reuters.

„Personalitățile publice care continuă să conspire în mod laș împotriva democrației încercând să instituie o stare de excepție vor fi trase la răspundere”, a declarat judecătorul Alexandre de Moraes, care a fost de acord cu cererea procurorilor federali de a lansa ancheta.

Bolsonaro, care se află în prezent în Statele Unite, va fi anchetat de procurori pentru posibila „instigare și paternitate intelectuală a actelor antidemocratice care au dus la vandalism și violențe în Brazilia duminica trecută”, a precizat parchetul superior într-un comunicat.

Curtea Supremă a ordonat deja arestarea fostului ministru al justiției al lui Bolsonaro, Anderson Torres, pentru că a permis desfășurarea protestelor din capitala braziliană după ce a preluat responsabilitatea pentru securitatea publică a Brasiliei.

Mii de susținători ai lui Bolsonaro au vandalizat Curtea Supremă, Congresul și palatul prezidențial la sfârșitul săptămânii trecute, încercând să provoace haos și o lovitură de stat militară care l-ar înlătura pe președintele Luiz Inacio Lula da Silva și l-ar readuce la putere pe liderul de extremă dreapta

După ce a pierdut alegerile din octombrie în fața lui Lula, Bolsonaro a părăsit Brazilia pentru Statele Unite în ajunul încheierii mandatului său, evitând să-i transmită eșarfa prezidențială rivalului său de stânga la învestirea sa.

Torres, care, ca și Bolsonaro, se află în Florida, a declarat că intenționează să se întoarcă în Brazilia pentru a se preda. Bolsonaro a declarat pe rețelele de socializare că va anunța întoarcerea sa în Brazilia.

Ministrul justiției, Flavio Dino, a declarat într-o conferință de presă că va aștepta până săptămâna viitoare pentru a reevalua cazul lui Torres, indicând că un efort de a cere extrădarea sa ar putea avea loc dacă fostul ministru nu se predă. Mandatul de arestare împotriva lui Torres a fost emis de de Moraes, care l-a demis din funcție pe șeful securității din Brasilia la doar câteva ore după ravagii.

Joi, poliția a găsit în casa lui Torres un proiect de decret care părea a fi o propunere de a interveni în rezultatul alegerilor. Torres a susținut că documentul se afla printre altele într-un teanc care urma să fie aruncat. El a spus că acestea au fost „scurse” către ziarul Folha de S.Paulo în absența sa pentru a crea o „narațiune falsă”.

Dino a declarat că nu a făcut nicio solicitare către Statele Unite cu privire la Bolsonaro.

Formațiunea politică din care face parte Bolsonaro, Partidul Liberal, a decis să își întărească echipa de avocați în vederea pregătirii apărării fostului președinte, a declarat pentru Reuters un oficial al partidului.

Bolsonaro se confruntă cu mai multe investigații pentru declarațiile antidemocratice pe care le-a făcut în calitate de președinte, inclusiv afirmațiile repetate potrivit cărora sistemul electoral a fost deschis la fraudă. Liderii partidului se tem acum că acesta va fi considerat responsabil pentru luarea cu asalt a clădirilor guvernamentale de duminică. Deși nu cred că va fi arestat, se tem că ar putea fi declarat neeligibil să candideze la alegerile din 2026.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: violente brazilia bolsonaro ancheta