x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe RISCURI NUCLEARE / Un incident la Kozlodui readuce în atenţie reactoarele mai vechi

RISCURI NUCLEARE / Un incident la Kozlodui readuce în atenţie reactoarele mai vechi

de Petio Petkov    |    19 Ian 2009   •   00:00

Una din cele patru pompe de circulaţie ale reactorului numărul 6 de la Kozlodui a fost oprită ieri, în urma unei defecţiuni la sistemul de monitorizare. Nu s-au înregistrat scurgeri de materiale radioactive. Blocul şi-a redus puterea până la 580 de megawaţi ­ 67% din cea maximă. Defecţiunea tehnică a fost înlăturată. A început ridicarea treptată a puterii reactorului ce va atinge 1.000 de megawaţi în decurs de 24 de ore, au declarat oficiali ai centralei.



"Am dat indicaţii să demareze activităţile de pregătire tehnică a punerii în funcţiune a unuia din primele patru blocuri de 440 ale centralei de la Kozlodui", a anunţat în Parlament prim-ministrul, Serghei Stanişev. El a subliniat urmările nefaste ale crizei gazelor pentru energetica bulgară.
Stanişev a adăugat, că în cazul reactoarelor mai vechi trebuie luate în calcul toate riscurile politice. "Bulgaria nu-şi poate permite să acţioneze într-un mod unilateral punându-şi partenerii din UE în faţa unor fapte
împlinite.

Preşedintele Gheorghi Pârvanov a declarat ieri că este foarte probabilă organizarea unui referendum pentru soarta reactoarelor 3 şi 4 de la Kozlodui, oprite la cererea Uniunii Europene. El a mai spus că repunerea

în funcţiune a reactorului numărul 3 nu creează probleme tehnice deosebite. "Nu dorim un conflict nuclear cu Bruxellesul..., dar doresc să vedem de la partenerii noştri măsuri corecte ce ne vor permite nu numai să supravieţuim pe muchie de cuţit ci să dezvoltăm o energetică din care va profita întreaga regiune", a spus preşedintele.  Parafrazând cuvintele lui Bill Clinton "It's the economy, stupid", Părvanov s-a adresat adversarilor repunerii în funcţiune a reactoarelor mai vechi cu "It's the energy, stupid". El a declarat că Bulgaria nu va accepta să devină ostatecă, indiferent dacă este vorba de politica Moscovei, Kievului, Bruxellesului sau Washingtonului. Preşedintele a criticat toate guvernele tranziţiei declarând că "după Jivkov nu numai că nu a fost tras un gazoduct de alternativă, dar nu a fost pus nici-un şurub nou".

×
Subiecte în articol: externe