x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Postul timp de 36 de ore: punctul de vedere al experților despre obiceiul săptămânal al lui Rishi Sunak

Postul timp de 36 de ore: punctul de vedere al experților despre obiceiul săptămânal al lui Rishi Sunak

de Vali Deaconescu    |    30 Ian 2024   •   14:45
Postul timp de 36 de ore: punctul de vedere al experților despre obiceiul săptămânal al lui Rishi Sunak
Sursa foto: Hepta

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii, a devenit subiectul discuțiilor publice în urma dezvăluirii că practică un obicei săptămânal neobișnuit: postul timp de 36 de ore. În timp ce mulți oameni ar ezita să treacă peste micul dejun, prânzul și cina într-o zi de luni, Sunak urmează acest regim fără alimente solide începând de duminică seara și până marți dimineața, consumând doar apă, ceai sau cafea neagră.

Această practică, adesea asociată cu regimurile extrem de stricte ale magnatilor din Silicon Valley, a stârnit interesul experților în nutriție și metabolism. Adam Collins, profesor asociat de nutriție la Universitatea din Surrey, a comparat regimul lui Sunak cu dieta populară 5:2, în care oamenii se restricționează la 500-600 de calorii de două ori pe săptămână, potrivit Guardian.

Cu toate acestea, James Betts, profesor de fiziologie metabolică la Universitatea din Bath, a subliniat că o dietă cu restricții calorice nu plasează corpul într-o stare de post, spre deosebire de abordarea lui Sunak pe parcursul a 36 de ore.

Potrivit lui Collins, cercetările sale au arătat că postul timp de 36 de ore poate determina o „flexibilitate metabolică”, adică capacitatea corpului de a trece între diferite surse de combustibil, ceea ce poate duce la o „reziliență metabolică”, ajutând organismul să facă față presiunilor dietei și stilului de viață modern.

Beneficiile postului ar putea include și autophagia, un proces de curățare celulară care poate avea efecte benefice asupra îmbătrânirii și reparării ADN-ului, conform cercetărilor lui Collins. Cu toate acestea, el și Betts au atras atenția că majoritatea acestor efecte sunt în mare parte speculative și se bazează pe studii desfășurate pe animale.

Cu toate că postul poate fi benefic pentru pierderea în greutate, există și efecte mai puțin plăcute, precum pierderea masei musculare și scăderea nivelului de energie. În plus, beneficiile cognitive ale postului sunt încă discutabile.

În ciuda interesului crescut pentru acest tip de regim, experții avertizează că postul timp de 36 de ore nu este potrivit pentru toată lumea și că persoanele cu tulburări alimentare sau femeile însărcinate ar trebui să evite acest regim. Totuși, pentru unii, această practică ar putea aduce beneficii temporare, inclusiv o mai mare sensibilitate la insulină pentru cei cu pre-diabet.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×