x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Robert Gates confirmă că Phenianul ar putea pregăti un nou test cu rachetă

Robert Gates confirmă că Phenianul ar putea pregăti un nou test cu rachetă

01 Iun 2009   •   00:00

Secretarul american al Apărării, Robert Gates, a confirmat luni că Phenianul ar putea să se pregătească pentru un nou tir de rachetă cu rază lungă de acţiune, precizând că intenţiile nord-coreene "nu sunt clare", relatează AFP, citată de Mediafax.

"Am observat semne care arată că (nord-coreenii) ar putea face ceva cu o altă rachetă Taepodong, dar până în prezent intenţiile lor nu sunt clare", a declarat el la Manila, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său filipinez, Gilberto Teodoro.

Gates a confirmat astfel informaţiile obţinute vineri de AFP din surse americane, potrivit cărora fotografiile surprinse de satelit arată mişcări de vehicule la două poligoane de lansare de rachete din Coreea de Nord, care sugerează că Phenianul se pregăteşte de lansarea unui dispozitiv balistic cu rază lungă de acţiune.

Potrivit presei sud-coreene de luni, o rachetă cu rază lungă de acţiune a fost transferată la o bază de lansare din nord-vestul Coreei de Nord.

Un tren a transportat la sfârşitul săptămânii trecute racheta de la o uzină din apropierea Phenianului în oraşul Dongchang-ri, din regiunea Cheolsan, potrivit cotidianului JoongAng Ilbo care citează un oficial din cadrul serviciilor de informaţii.

Un alt cotidian, Dong-A Ilbo, a publicat aceeaşi informaţie

Tensiunile s-au intensificat în ultima săptămână în peninsula coreeană, după un al doilea test nuclear efectuat de regimul nord-coreean al lui Kim Jong-Il, urmat de o lansare a unei serii de rachete cu rază scurtă de acţiune şi de ameninţări din partea Phenianului cu posibile atacuri împotriva vecinului său sud-coreean. (V.A.)

×
Subiecte în articol: externe