x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roma, locul de odihna vesnica al Papei

Roma, locul de odihna vesnica al Papei

04 Apr 2005   •   00:00

Congregatia cardinalilor a decis: Catedrala Sfantul Petru din Roma va fi locul de odihna vesnica al Papei Ioan Paul al II-lea, inhumarea urmand a avea loc vineri.

  • de IRINA CRISTEA
  • EXTERNE
  • Slideshow - Galeria foto Jurnalul National
    Click pe imagine - fotoreportaj
    BINECUVANTARE. Sfantul Parinte ii va veghea in continuare pe crestini

    Papa Ioan Paul al II-lea va fi inmormantat vineri, la Catedrala Sfantul Petru din Roma. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, Joaquin Navarro-Valls, la finalul reuniunii congregatiei cardinalilor, forul in a carui sarcina cad atat deciziile privind organizarea funeraliilor, cat si cele privind inceperea conclavului in care va fi ales urmatorul Suveran Pontif. Trupul neinsufletit al Papei va fi inhumat intr-o cripta de sub Catedrala Sfantul Petru, cunoscuta sub numele de "Grota", unde odihnesc si alti Suverani Pontifi. Ceremonia funebra va incepe la ora 11:00, ora Romaniei, iar sicriul Papei va ajunge in catedrala la ora 18:00, ora Romaniei.

    DEZAMAGIRE. Cardinalii reuniti in prima congregatie generala de la decesul Sfantului Parinte au luat aceasta decizie pentru ca Ioan Paul al II-lea nu a lasat nici un testament. Acest lucru contrazice o serie de informatii aparute recent in presa straina, unde se pomenea despre existenta unui testament al Papei. In plus, vestea a fost primita cu dezamagire de credinciosii polonezi. Acestia sperau ca Vaticanul va fi de acord ca macar inima lui Ioan Paul al II-lea sa fie depusa la Catedrala Wawel din Cracovia, unde Papa si-a petrecut cea mai mare parte a vietii inainte de a parasi Polonia si unde a oficiat mai multe slujbe. "Am vorbit cu arhiepiscopul Cracoviei si mi-a spus: «Un om se ingroapa intreg, fara nici o interventie chirurgicala»", a spus parintele paroh de la Wawel, citat de AFP. Finalul reuniunii cardinalilor nu a adus insa informatii legate de evenimentul care tine lumea crestina cu sufletul la gura: conclavul in urma caruia va fi ales urmatorul Suveran Pontif.

    SECURITATE. O adevarata desfasurare de forte de securitate este prevazuta la Roma in ziua cand Papa Ioan Paul al II-lea va fi condus pe ultimul drum. Spatiul aerian va fi inchis si supravegheat de avioane de vanatoare si elicoptere, precum si de o aeronava a NATO, exact ca in cursul vizitei din 2002 a presedintelul SUA, George W. Bush.

    OMAGII
    Romania va fi reprezentata la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea de presedintele Traian Basescu si de primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului a anuntat ieri, dupa ce a semnat in cartea de condoleante, deschisa, la Nuntiatura Apostolica a Sfantului Scaun din Romania, ca a convenit cu presedintele Traian Basescu participarea sa la ceremonia de inmormantare a Suveranului Pontif. "Romania va fi prezenta la inmormantarea Papei. Am discutat cu presedintele tarii si vom participa la aceste manifestari", a precizat Tariceanu. Maine este randul presedintelui Traian Basescu sa semneze in cartea de condoleante, deschisa la Nuntiatura Apostolica a Sfantului Scaun din Romania. (Aniela Nine)

    Zile de doliu in toata lumea

    DECIZIE. Congregatia cardinalilor, intr-o prima reuniune
    Numeroase tari au decretat doliu national pentru o perioada de o zi sau mai multe, dupa moartea Papei Ioan Paul al II-lea. Din America Latina pana in Albania, sefii de state au decis sa-l omagieze astfel pe cel mai apreciat si mediatizat Suveran Pontif din istorie.

    In Polonia, tara natala a Papei, doliul a fost proclamat inca de sambata seara si va dura pana vineri, ziua cand au loc funeraliile. Filipine, tara asiatica in care se afla cei mai multi catolici, doliul decretat ieri va dura tot pana la funeralii.

    In America Latina, zona unde se afla jumatate din populatia catolica a lumii si unde Papa s-a implicat foarte activ pentru rezolvarea conflictelor, moartea Sfantului Parinte a provocat o emotie extrem de vie. Autoritatile din Brazilia, cea mai mare tara crestina, au decis ca perioada de doliu sa dureze o saptamana, in Paraguai - cinci, iar in Costa Rica - patru.

    CRESTINII... In Italia, Portugalia, Malta, Chile, Bolivia, Haiti, Insulele Capului Verde, Seychelles, Malawi si Timorul de Est, doliul va dura trei zile, Spania si Peru limitandu-se la decretarea de doliu national pentru ziua de luni.

    La Vatican, muzeele si numeroase birouri guvernamentale au fost inchise ieri si nu isi vor relua programul decat dupa funeraliile Sfantului Parinte.

    Si Cuba a decretat trei zile de doliu national. Decretul, semnat de presedintele Fidel Castro, a fost citit la inceperea jurnalului televizat, la cateva ore dupa ce ministrul de Externe, Felipe Perez Roque, a prezentat comunitatii catolice condoleantele "Guvernului si poporului din Cuba". O "nota oficiala" a anuntat suspendarea festivitatilor prevazute in insula in aceasta perioada si anularea meciurilor de baseball din campionatul cubanez, in prezent aflat in faza finala.

    Guvernul indian a decretat, incepand de duminica, trei zile de doliu national, toate actiunile festive prevazute fiind anulate, desi comunitatea crestina din aceasta tara reprezinta doar 2% din populatie. Premierul Manmohan Singh a adus un omagiu "Papei poporului", iubit de indieni pentru beatificarea in 2003 a Maicii Teresa, fondatoarea ordinului Misionarilor Caritatii din Calcutta.

    ...SI MUSULMANII. Doliu national a fost decretat si in cateva state din Orientul Mijlociu. Presedintele egiptean, Hosni Mubarak, s-a referit la "sprijinul oferit de Papa cauzelor arabilor si poporului palestinian" si a decretat doliu national de trei zile in Egipt, tara araba musulmana cu o mica minoritate crestina. In Liban, unde circa 28% din cei 3,5 milioane de locuitori sunt crestini, doliul decretat duminica va dura trei zile si va fi reluat in ziua inmormantarii.

    Ieri a fost zi de doliu si in Albania, unde islamul este cea mai raspandita religie. "Suntem foarte afectati de moartea Papei. Suntem in doliu, pentru ca Albania a fost inclusa in rugaciunile sale, in preocuparile si dragostea sa", a explicat presedintele Alfred Moisiu. Suveranul Pontif "a redat albanezilor credinta in Dumnezeu si in institutiile religioase, dupa lungi ani de dictatura comunista", a subliniat el. In Albania, 13% din populatie este catolica.
    ×
    Subiecte în articol: externe national papei doliu decretat