x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Roma: Un copil a murit într-un incendiu izbucnit într-o tabără de romi

Roma: Un copil a murit într-un incendiu izbucnit într-o tabără de romi

27 Aug 2010   •   00:00

Un copil român, în vârstă de trei ani, a murit, iar fratele său, în vârstă de patru luni, a suferit arsuri grave într-un incendiu izbucnit într-o tabără de nomazi din Roma, a anunţat presa italiană, citată de AFP.

Pompierii au intervenit în jurul orei locale 1.30 (2.30, ora României) pentru a stinge incendiul. Anchetatorii au anunţat incendiul a avut cauze accidentale şi nu premeditate, o lumânare sau o o ţigară rămasă aprinsă fiind originea acestuia.

Cel de-al doilea copil a suferit arsuri pe 40 la sută din suprafaţa corpului. Părinţii copiilor au suferit arsuri mai puţin grave, cu pronostic de vindecare de 25 de zile.

Identitatea familiei nu a putut fi confirmată, tatăl declarând numai că este de naţionalitate străină, însă presa italiană afirmă că este vorba despre o familie de romi originari din România.

Flăcările au distrus cel puţin patru adăposturi din tabăra neautorizată instalată nu departe de Expoziţia Universală de la Roma, unde trăiesc aproximativ 100 de români, în circa 40 de adăposturi improvizate şi caravane.

"Moartea atroce a unui copil român, în vârstă de trei ani, este un grav doliu pentru oraşul nostru", a declarat primarul Romei, Gianni Alemanno, apreciind că această dramă "demonstrează că trebuie să accelerăm desfiinţarea tuturor taberelor ilegale".

El a declarat că un proiect municipal prevede "transferarea tuturor celor care nu au o reşedinţă stabilă către tabere autorizate, în locuri strict controlate din punct de vedere al legalităţii, securităţii şi posibilităţii de a locui în ele".

Delegatul municipalităţii responsabil de romi, Najo Aszovici, a prezentat condoleanţele sale familiei, exprimându-şi speranţa ca aceasta să "depăşească şocul" şi promiţând orice asistenţă posibilă.

El a declarat că tabăra respectivă, situată în apropiere de cartierul popular Magliana, este ilegală şi că a fost, deja, desfiinţată.

În cursul după-amiezei vor fi trimise buldozere pentru a distruge ceea ce a mai rămas din ea, iar familiile vor fi evacuate cu autocare, pentru a fi cazate în mod provizoriu în instalaţii municipale, a anunţat Giorgio Ciardi, responsabilul cu securitatea în cadrul Primăriei Roma.

"Cei care ne acuză de deportare să se gândească (mai bine, înainte de a o face). Noi vom desfiinţa taberele ilegale şi vom transfera nomazii către tabere legale şi structuri de primire", a declarat primarul Romei.

Conform statisticilor oficiale, în capitala Italiei se află circa 7.200 de romi, care trăiesc în tabere improvizate, însă organizaţiile umanitare consideră că numărul romilor este aproape dublu. Autorităţile locale au în vedere reinstalarea a 6.000 de persoane în 13 tabere amenajate la periferia Romei.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe