x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romania cere lumii sa intervina

Romania cere lumii sa intervina

04 Sep 2004   •   00:00

Presedintele Ion Iliescu a lansat ieri un apel catre toate organismele internationale care pot interveni astfel incat situatia copiilor de la scolile romanesti din Transnistria sa fie rezolvata. Dincolo de Prut, sfetnicul presedintelui Vladimir Voronin, Vasile Stati, admira felul in care regimul de la Tiraspol sugruma limba romana.

LAVINIA TUDORAN

"Ne adresam institutiilor internationale competente pentru a contribui la sprijinirea demersurilor pentru revenirea la o viata normala a scolilor cu predare in grafia latina din regiunea Transnistria a Republicii Moldova." Apelul a fost facut ieri de catre presedintele Ion Iliescu, in opinia caruia liderii separatisti de la Tiraspol promoveaza "in forta o politica de purificare lingvistica", de neconceput pentru Europa incepului de secol al XXI-lea.

CRIZA GRAVA. "Avem de-a face cu o criza umanitara grava, care coincide si cu inceperea noului an scolar. Pe langa aspectul brutal al interventiei fortelor de ordine, apare stridenta actiunea de impiedicare a elevilor din scolile respective de a invata in limba lor materna. Autoritatle separatiste de la Tiraspol s-au opus si continua sa se opuna cu insistenta inregistrarii unitatilor respective de invatamant, in conformitate cu legislatia Republicii Moldova", a mai spus seful statului. Potrivit agentiei Mediafax, Iliescu a semnalat situatia extrem de dificila in care se gasesc de mai bine de o luna si jumatate orfanii de la scoala-internat din Tighina.

NEPASATORUL. Asta in timp ce, la Chisinau, sfetnicul presedintelui Voronin, profesorul "habilitat in istorie" Vasile Stati, se declara solidar cu pozitia regimului transnistrean fata de scolile romanesti. "In toate scolile din Republica Moldova acest nationalism marsav romanesc, ceausist, comunist se preda foarte liber... In Transnistria s-a hotarat sa nu se permita. (...) Manualele de istorie sunt imbacsite cu un nationalism ceausist. Transnistria nu vrea asa lucrurile", a declarat Stati pentru BBC. Promotor al celebrei limbi moldovenesti, Stati este de parere ca modelul Tiraspolului ar trebui preluat si de autoritatile de la Chisinau. "Atata ne-au romanizat aici, pe mine ma dezgusta faptul ca la mine acasa orice parvenit, care a invatat trei-patru clase in scolile romanesti in Moldova si in institute, acum ma apuca pe mine de guler si spune ca eu sunt roman. La noi, scolile sunt fabrici de romanasi", si-a spus oful politologul moldovean.

ALIATII LUI SMIRNOV, DENUNTATI DE VORONIN

Regimul de la Tiraspol, condus de separatistul Igor Smirnov, este un regim de marioneta dirijat din Ucraina si Rusia. Aceasta este opinia, uimitor de transanta, a presedintelui moldovean Vladimir Voronin, care a acordat un interviu postului BBC din Ucraina, in conditiile in care joi, la Tiraspol, a fost sarbatorita cea de-a 14-a aniversare a independentei Transnistriei. "Nu pot afirma cu certitudine ca aceste manipulari sunt efectuate de catre inalti functionari din cele doua tari, avand in vedere ca in existenta acestei imense gauri negre si corupte care este Transnistria sunt interesate prea multe structuri ce nu au nici o legatura cu structurile guvernamentale oficiale ale Rusiei si Ucrainei", a precizat Voronin. Liderul de la Chisinau crede ca reglementarea crizei transnistrene depinde acum numai de pozitia pe care o va adopta Moscova.

AVERTISMENT

"Vrem sa intelegem care este, pana la urma, pozitia Rusiei. Urmatoarele noastre actiuni constau in refuzul categoric de a continua scenariul de negocieri care ne-a fost impus toti acesti ani" - Vladimir Voronin - presedintele Republicii Moldova

Ajutati-i pe copiii orfani din scoala-internat Tighina!

CAMPANIE JURNALUL NATIONAL

Fiti alaturi de Jurnalul National in campania de ajutorare a copiilor orfani de la scoala-internat din Tighina. Acesti copii au patimit cat n-au patimit in toata viata lor. Ei sunt pedepsiti pentru ca invata limba romana, interzisa de regimul lui Smirnov. Jurnalul National, care a fost la Tighina si v-a dezvaluit viata de cosmar a acestor copii, va roaga sa ii ajutati cu o suma cat de mica. Celor care doresc sa le intinda o mana copiilor de la Tighina le stau la dispozitie numarul de telefon 021-224.37.01, interior 267 si urmatoarele conturi deschise la BCR - Sucursala World Trade Center Bucuresti:

  • pentru depuneri in lei: RO22RNCB5018000049980001
  • pentru depuneri in euro: RO92RNCB5018000049980002
  • pentru depuneri in dolari: RO65RNCB5018000049980003.
  • Pana ieri la ora 17:30 s-au strans 209.657.000 de lei si 700 de dolari.
    ×
    Subiecte în articol: externe