x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romania si coruptia

Romania si coruptia

19 Mai 2005   •   00:00

Romania lupta, dupa 15 ani de la caderea comunismului, cu ramasite ale regimului totalitar, declara presedintele american George W. Bush, care anunta ca va continua sa sustina instaurarea libertatii in lume.



  • de RADU CROITORU

  • INCRANCENARE. Lupta lui Bush pentru democratie
    Instaurarea regimurilor democratice in diverse zone ale lumii necesita timp, iar procesele vor fi marcate de perioade de tranzitie dificile. Declaratia ii apartine presedintelui american, George W. Bush, care a reconfirmat, in cadrul unui discurs sustinut la International Republican Institute din Washington, intentia Casei Albe de a conduce in continuare lupta impotriva terorismului si de a sustine caderea regimurilor totalitare.

    RABDARE. "Aproape fiecare noua democratie a traversat o perioada de dificultati si confuzie", a spus George W. Bush, argumentand-si ideea prin modul in care au fost inlaturate regimurile comuniste din estul Europei si tranzitiile indelungate ale acestor state. Liderul de la Washington a vorbit despre Slovacia, unde Revolutia de Catifea a fost urmata de o guvernare autoritara inainte ca libertatea sa fie instaurata pe deplin si a salutat din nou reformele politice si economice din aceasta tara.

    UMBRELE TRECUTULUI. Presedintele George Bush a mai declarat ca, in Romania, regimul comunist a fost rasturnat in 1989, dar a precizat ca Guvernul de astazi trebuie sa faca fata, dupa 15 ani de libertate, coruptiei pe care a mostenit-o, pentru a instaura definitiv ceea ce el a numit "o democratie veritabila". Sutinator declarat al noii administratii de la Kiev, Bush a salutat intentiile presedintelui Iuscenko si a comparat situatia prin care trece acum Ucraina cu tranzitia parcursa de Romania. "Toate aceste tari au inca mult de lucru, dar popoarele lor sunt curajoase", a declarat Bush.

    ×
    Subiecte în articol: externe