x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Românul de 18 ani care joacă la Levante

Românul de 18 ani care joacă la Levante

de Elena Boholt    |    09 Apr 2008   •   00:00
Românul de 18 ani care joacă la Levante

FOTBAL ÎN SPANIA ● Un "extranjero" care şi-a făcut un nume pe coasta iberică
Bucureşteanul Giuliano Dragoş Matache are 18 ani şi este fundaş în echipa de tineret Levante UD din prima divizie spaniolă. Un "extranjero" care şi-a făcut un nume în fotbalul spaniol.


FOTBAL ÎN SPANIA ● Un "extranjero" care şi-a făcut un nume pe coasta iberică
Bucureşteanul Giuliano Dragoş Matache are 18 ani şi este fundaş în echipa de tineret Levante UD din prima divizie spaniolă. Un "extranjero" care şi-a făcut un nume în fotbalul spaniol.


Cînd avea 11 ani a dat prima probă la echipa de fotbal din Vila-Real. Abia venise în Spania, împreună cu mama şi sora sa mai mică. Aici era deja stabilit tatăl său, Gigi Matache, care reuşise să strîngă ceva bani şi să aranjeze totul pentru familia care tocmai a venit din România. Giuliano juca fotbal din ţară. Ştia foarte bine ce îşi doreşte, aşa că primul lucru pe care l-a făcut a fost să îşi încerce norocul la echipa de fotbal Villareal. Evident, la juniori. A dat două-trei probe cu antrenorul Palomares şi, după ce i-au ieşit actele de rezidenţă în Spania, a fost inclus oficial în echipă.


LA STEAUA. "Eu am început să fac sport prima oară la vîrsta de 7-8 ani. M-am înscris la Clubul Steaua, unde am jucat în echipa antrenată de Lajos Sătmăreanu. Dar nu ştiu să vă zic de cînd joc fotbal. De cînd mă ştiu, stăteam toată ziua afară şi jucam fotbal cu băieţii de la bloc", ne-a spus Giuliano. Este un tînăr dezgheţat, grăbit la vorbă, cochet şi sigur pe el. Prima oară a venit în Spania în vizită la tatăl său, în 2000, însă nu i-a plăcut. Plus că prietenii şi mediul de viaţă din ţară l-au făcut pe Giuliano să se întoarcă în România. În 2002 a revenit în Spania, iar fotbalul l-a făcut să rămînă.


CONTRACT PE 3 ANI. În 2006, Giuliano a plecat la echipa de tineret Levante UD, care i-a oferit un contract pe trei ani. Azi, contractul este de 300.000 de euro, iar valoarea acestuia creşte. Băiatul este plătit cu 300 de euro pe lună, plus diverse prime, atunci cînd echipa sa cîştigă. Şcoala este plătită de Clubul Levante UD. Tatăl lui Giuli ne-a enumerat calităţile pentru care fiul său este apreciat: un jucător de viteză, cu pasa lungă şi şut puternic, cu lovituri libere executate cu precizie.


"Tata zice să mă fac antrenor"

Anul acesta, tînărul bucureştean va da Bacalaureatul, la Liceul Broch i Llop, din Vila-Real. Nu este foarte sigur ce îşi doreşte să facă după aceea. Este tentat să urmeze o şcoală pentru a deveni notar, însă nu vrea să renunţe nici la fotbal. Încă se gîndeşte dacă să se înscrie la Facultatea de Drept sau să încerce să îşi facă o carieră în sport. "Tata zice să mă fac antrenor, dar eu aş vrea să fac Dreptul. Însă toată lumea mi-a zis că e foarte greu... Nu ştiu ce să fac", a mărturisit Giuliano. Părinţii săi sunt încrezători în destinul lui Giuli. Ei însă nu ştiu care va fi viitorul copilului lor. Aşa că sunt realişti şi l-au sfătuit pe băiat să se orienteze spre Facultatea de Sport, fie că va ajunge un nume în lumea fotbalului, fie că va ajunge doar un antrenor. Însă decizia îi aparţine lui Giuliano, care a spus că deocamdată vrea să treacă cu bine Bacalaureatul... Şi să joace fotbal.


La naţională

La sfîrşitul lunii trecute, Giuliano a fost convocat prima oară şi la echipa naţională de tineret a României. El a fost chemat de Miodrag Belodedici, însă antrenamentele le-a făcut cu Adrian Văsîi. După o săptămînă de pregătire, Giuli a plecat cu naţionala de tineret în Portugalia, unde echipa a avut meciuri cu Ucraina, Portugalia şi Finlanda. Giuliano a spus că s-a integrat uşor în echipă şi a mărturisit că i-ar plăcea să ajungă un nume în fotbal. Cel mai mult îi place de Gheorghe Hagi şi, dacă ar putea să facă şi el ceva pentru România, aşa cum a făcut Hagi, acesta i se pare cel mai important lucru.

×
Subiecte în articol: diaspora fotbal echipa giuliano