x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romi în Franţa: Statisticile Ministerului de Interne, puse la îndoială

Romi în Franţa: Statisticile Ministerului de Interne, puse la îndoială

02 Sep 2010   •   00:00

Datele prezentate de Ministerul francez de Interne, potrivit căruia 49% din actele de delincvenţă sunt comise de minori români, sunt discutabile, pentru că ele se referă la anchete, nu la condamnări, care sunt mai puţine, susţine Olivier Peyroux, directorul adjunct al Asociaţiei Hors la Rue. Potrivit presei franceze citate de Mediafax, creşterea numărului de delincvenţi minori se explică prin prezenţa din 2009 a unui grup cunoscut deja în Marea Britanie şi în Spania din 2003 şi specializat în escrocherii la bancomate. Acest grup, spune Peyroux, îi contrânge pe minori să fure. Copiii sunt deseori reţinuţi, ei constituind principalul motiv al creşterii spectaculoase prezentate de Ministerul francez de Interne. Incapacitatea de a aresta membrii reţelei, absenţa unui dispozitiv pentru protecţia minorilor victime ale exploatării şi lipsa mijloacelor alocate protecţiei judiciare a tinerilor sunt principalele cauze ale acestui eşec, susţine reprezentantul Asociaţiei Hors la Rue.
Fenomenele de exploatare a minorilor afectează şi alte naţionalităţi şi se află în creştere de doi ani, aceasta nefiind o caracteristică etnică proprie romilor, afirmă Peyroux, adăugând că este necesar un parteneriat între justiţie, poliţie, protecţia copilului, asociaţii specializate, ţări de origine. Statistica Ministerului francez de Interne, care citează, pentru prima dată explicit o ţară, ar trebui să permită aprobarea unui acord bilateral între Franţa şi România, pe care Parlamentul urmează să îl ratifice în octombrie, susţine Peyroux. În cazul în care va fi aprobat, acordul va permite trimiterea minorilor izolaţi în ţara de origine fără o anchetă socială şi fără ca aceştia să compară în faţa unui judecător.
Peyroux avertizează, de asemenea, că principalele victime ale acţiunilor Guvernului francez din ultimele săptămâni sunt minorii, multe familii cu copii mici ascunzându-se acum în locuri insalubre, din cauza demolării taberelor lor. Totodată, adaugă el, numeroşi copii romi ar putea renunţa la şcoală din cauza îndepărtării geografice impuse de forţele de ordine prin demolarea taberelor în care locuiau minorii. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe