x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Romii evacuaţi s-au instalat în faţa Primăriei din oraşul francez Saint-Etienne

Romii evacuaţi s-au instalat în faţa Primăriei din oraşul francez Saint-Etienne

de Carmen Plesa    |    12 Aug 2010   •   00:00
Romii evacuaţi s-au instalat în faţa Primăriei din oraşul francez Saint-Etienne

Autorităţile din Saint-Etienne au şters ieri şi ultimele urme ale tabere abuzive din care au evacuat vineri peste 100 de romi români. Dacă pentru îndepărtarea barăcilor ridicate de romi rezolvarea a fost uşoară: un miniexcavator şi un camion, autorităţile nu par, deocamdată, să fi găsit o soluţie şi în privinţa evacuaţilor.



Povestea taberei pe care romii o ridicaseră pe Strada Florent-Evrard a luat sfârşit, însă cea a romilor aflaţi la Saint-Etienne continuă - relatează cotidianul Le Progres. Pe zi ce trece apar din ce în ce mai mulţi romi în piaţa de lângă Primărie, unde au ales să-şi petreacă nopţile. Restul evacuaţilor rătăcesc încă pe străzile oraşului, iar Poliţia a fost nevoită să-i evacueze din mai multe adăposturi.

Colectivul de sprijin pentru romi s-a reunit luni seară pentru a stabili acţiunile viitoare. "Suntem conştienţi că posibilităţile noastre de acţiune sunt limitate (...), însă nu vom sta cu braţele încrucişate", a asigurat Marie-Pierre Manevy. Mai multe scrisori vor fi adresate primarului, prefectului şi altor reprezentanţi politici. Vor fi făcute şi pliante ce vor fi distribuite populaţiei. "În primul rând, încercăm să fim cât mai vizibili. Trebuie ca statul să înţeleagă că nu rezolvă nimic cu această evacuare", a mai spus Manevy, care a arătat şi dovada: din ce în ce mai mulţi romi care se instalează în piaţa de lângă Primărie.

Dacă municipalitatea din Saint-Etienne a ales să tacă pe tema acestui subiect, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre partidele de stânga, care au profitat de ocazie pentru a aminti că e de datoria statului să asigure un acoperiş deasupra capului celor aflaţi în dificultate. Reprezentanţii Mişcării tinerilor socialişti din Franţa au subliniat că măsurile luate de Guvern sunt o modalitate de a distrage atenţia de la afacerea Woerth-Bettencourt şi de la reformele din domeniul pensiilor.

Preşedintele Sarkozy pare însă să fi uitat şi de dosarul Woerth-Bettencourt, şi de măsurile anunţate în privinţa romilor. Cel puţin asta par să spună fotografiile de pe riviera franceză unde preşedintele - vesel, bronzat şi nebărbierit - se relaxează alături de soţia sa, Carla Bruni. Cei doi intenţionează să petreacă trei săptămâni de vacanţă la Cap Negre, unde familia Carlei are o reşedinţă.

×
Subiecte în articol: externe