x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rouhani critică „unilateralismul” SUA în legătură cu acordul nuclear

Rouhani critică „unilateralismul” SUA în legătură cu acordul nuclear

10 Iun 2018   •   13:30
Rouhani critică „unilateralismul” SUA în legătură cu acordul nuclear

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a criticat, duminică, "unilateralismul" Statelor Unite în legătură cu retragerea din acordul nuclear cu Teheranul şi a declarat că apreciază eforturile Chinei şi Rusiei de a-l menţine, informează Reuters. 
     
"Eforturile Statelor Unite de a-şi impune politicile asupra altora se extind ca o ameninţare pentru toţi", a declarat Rouhani la summitul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (SCO), o grupare de securitate regională condusă de China şi Rusia în care Iranul are statutul de observator, desfăşurat în oraşul port Qingdao din estul Chinei. 
     
"Exemplul recent al unui astfel de unilateralism şi al sfidării deciziilor comunităţii internaţionale de către guvernul SUA este retragerea din JCPOA", a spus el, referindu-se la acordul nuclear cu numele său oficial, Joint Comprehensive Plan of Action. 
     
Acordul din 2015 dintre Iran şi puterile mondiale a ridicat sancţiunile internaţionale impuse Teheranului. În schimb, Iranul a fost de acord să-şi restricţioneze activităţile nucleare, mărindu-se timpul de care ar avea nevoie pentru producţia unei bombe atomice dacă ar alege să facă acest lucru. 
     
De când preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite luna trecută, numind acordul profund defectuos, statele europene au încercat să asigure că Iranul obţine suficiente beneficii economice pentru a-l convinge să rămână în acord. 
     
Preşedintele chinez Xi Jinping, vorbind dupa Rouhani, şi-a exprimat "regretul" că Washingtonul s-a retras din 
acordul nuclear. 
     
"China doreşte să colaboreze cu Rusia şi alte ţări pentru a păstra JCPOA", a spus Xi.

AGERPRES

×