x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rouhani dorește să discute mai mult cu Rusia despre retragerea SUA din acordul nuclear iranian

Rouhani dorește să discute mai mult cu Rusia despre retragerea SUA din acordul nuclear iranian

09 Iun 2018   •   16:00
Rouhani dorește să discute mai mult cu Rusia despre retragerea SUA din acordul nuclear iranian

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a declarat sâmbătă în cadrul summit-ului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), care are loc în oraşul port Qingdao, estul Chinei, că doreşte să discute mai mult cu Rusia despre ceea ce el a numit retragerea "ilegală" a SUA din acordul internaţional privind dosarul nuclear iranian, relatează Reuters. 

Trump a declarat luna trecută că Washingtonul se retrage din ceea ce el a numit "o înţelegere unilaterală oribilă" şi că SUA vor reimpune sancţiuni economice Iranului. 

Rouhani a apreciat de asemenea că rolul Rusiei în punerea în aplicare a acordului nuclear iranian a fost "important şi constructiv". 

Moscova ca şi Beijingul sunt semnatare, alături de SUA, Franţa, Germania şi Marea Britanie, ale acordului nuclear internaţional din 2015 prin care Teheranul a fost de acord să îşi limiteze activităţile nucleare în schimbul ridicării unei părţi din sancţiunile internaţionale. 

Dar decizia preşedintelui american Donald Trump de a retrage Washingtonul din acord deschide calea pentru noi sancţiuni împotriva Iranului şi a companiilor străine din ţară. Teheranul caută acum să se asigure de sprijin din partea altor semnatari, în special China, un important consumator de petrol iranian, pentru a-şi menţine economia pe linia de plutire, notează AFP. 

Rohani este al doilea preşedinte iranian care participă la un summit al OCS, în care Iranul are doar statutul de observator. Din OCS fac parte patru foste republici sovietice din Asia Centrală (Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan, Kârgâzstan), India şi Pakistan.

AGERPRES

×