x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia ar putea ajuta la soluţionarea conflictului transnistrean din raţiuni economice

Rusia ar putea ajuta la soluţionarea conflictului transnistrean din raţiuni economice

17 Aug 2010   •   00:00

Rusia a jucat recent un rol "diferit, potenţial pozitiv" în rezolvarea conflictului dintre R. Moldova şi regiunea sa separatistă Transnistria, astfel că există o "oportunitate unică" de a rezolva o dispută care are implicaţii pentru Rusia, Europa şi SUA, comentează Moscow Times în ediţia online.



În urmă cu doi ani, Rusia a sporit, prin intervenţia sa militară, tensiunile în conflictul dintre Georgia şi regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud. Însă recent, Rusia a jucat un rol diferit în deblocarea conflictului "îngheţat" dintre Chişinău şi Tiraspol.

În urma unui summit între Rusia şi Uniunea Europeană ce a avut loc în iunie, au apărut informaţii potrivit cărora Moscova ar putea fi pregătită să sprijine soluţionarea acestui conflict şi că şi-ar putea retrage o parte a trupelor din Transnistria, în schimbul eliminării vizelor pentru ruşi în Europa.

De asemenea,notează Mediafax, suspendarea temporară a ajutorului financiar rusesc în Transnistria înaintea vizitei adjunctului ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, la Tiraspol, în iulie, ar putea fi motivată de dorinţa de a reaminti autorităţilor transnistrene că teritoriul există numai datorită sprijinului rusesc. Ziarul rusesc remarcă şi faptul că, după ce Curtea Internaţională de Justiţie a emis în iulie un aviz potrivit căruia declaraţia de independenţă a Kosovo nu încalcă dreptul internaţional, Rusia a evitat să sugereze că acesta ar putea fi un precedent pentru o acţiune similară a Transnistriei.

Rusia ar putea să renunţe la trupele sale localizate la frontiera de sud-est a Uniunii Europene şi la cea din vestul Ucrainei, în schimbul unui acces mai important la pieţele europene. Astfel, autorităţile de la Kremlin par să recunoască în prezent că interesele sale economice sunt mai importante decât costisitoarea mobilizare militară din regiune.

O concesie făcută intereselor europene şi americane în rezolvarea conflictului îngheţat din Transnistria ar putea ajuta Rusia, care încearcă să colaboreze la nivel economic cu Occidentul şi să obţină asistenţă privind agenda sa naţională de modernizare.

×
Subiecte în articol: externe