x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia dezminte moartea fostului comandant GRU, Sulim Iamadaev

Rusia dezminte moartea fostului comandant GRU, Sulim Iamadaev

31 Mar 2009   •   00:00

Mai multe ziare ruse dezmint marţi moartea fostului comandant al Batalionului GRU "Vostok", Sulim Iamadaev, după ce consulul Rusiei la Dubai, Serghei Krasnogor, a anunţat luni seara decesul acestuia în urma unui atentat ce l-a vizat, sâmbătă seara, în capitala Emiratelor Arabe Unite. "Iamadaev şi-a revenit şi viaţa lui nu este ameninţată", a declarat pentru cotidianul rus Kommersant, citat de Agerpres, fratele mai mic al Sulim Iamadaev, Isa Iamadaev.



Soţia victimei, Milana, a confirmat la rândul său tot pentru Kommersant că soţul ei "trăieşte, dar că se află într-o stare gravă". "Funeraliile sunt anulate", titrează şi cotidianul Vremia Novostei, care adaugă că "zvonurile legate de moartea lui Sulim Iamadaev sunt exagerate". "Rămâne o enigmă totală cine şi de ce a decis "înmormântarea" înainte de vreme a lui Sulim Iamadaev", mai scrie Vremia Novostei, care presupune în continuare că "acest lucru este făcut în mod special de poliţia locală şi de serviciile secrete pentru "a adormi" vigilenţa asasinilor care nu au fost până în prezent găsiţi".

Cotidianul Gazeta informează că corespondentul său în oraşul natal al lui Iamadaev, Gudermes, în Cecenia, nu a observat luni seara "niciun fel de pregătiri de funeralii". "El este în viaţă şi încearcă chiar să vorbească, dar medicii i-au interzis să o facă deoarece se simte încă foarte rău", scrie şi cotidianul popular Tvoi Den /Ziua ta/, citându-l pe Isa Iamadaev.

După mai multe informaţii contradictorii, consulul Rusiei la Dubai, Serghei Krasnogor, anunţa luni după-amiază decesul lui Sulim Iamadaev, fost comandant al Batalionului GRU "Vostok", decorat cu ordinul "Erou al Rusiei" pentru curaj în combaterea rebelilor ceceni de partea forţelor federale ale Moscovei, în urma unui atentat comis asupra sa în capitala Emiratelor Arabe Unite.

Iamadaev, în vârstă de 36 de ani, unul dintre cei mai tineri generali de brigadă din Rusia, şi principal rival politic al actualului preşedinte al Ceceniei, Ramzan Kadârov, a fost atacat sâmbătă seara, într-o parcare subterană de lângă casa pe care o închiriase în zona rezidenţială Jumeirah Beach Residence.

Potrivit Kommersant, atentatul împotriva lui Sulim Iamadaev ar fi fost legat de vizita în Rusia a premierului Emiratelor Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, şi de încetarea operaţiunii antiteroriste în Cecenia, ce urmează a fi anunţată oficial în cursul zilei de marţi, 31 martie.

În primul război ruso-cecen (1994-1996), Iamadaev a luptat de partea rebelilor. În timpul celei de-a doua intervenţii militare a Rusiei în Cecenia, care a început în 1999, el a trecut de partea Moscovei. În 2003, el a preluat comanda Batalionului "Vostok" care se subordona Direcţiei principale de informaţii de pe lângă Statul Major al armatei ruse (GRU). Până la desfiinţarea sa acum câteva luni, batalionul "Vostok" nu s-a subordonat niciodată lui Ramzan Kadârov.

×
Subiecte în articol: externe iamadaev sulim iamadaev