x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia începe exercițiile militare cu Belarus

Rusia începe exercițiile militare cu Belarus

10 Feb 2022   •   09:40
Rusia începe exercițiile militare cu Belarus
Sursa foto: Agerpres

Rusia și Belarus urmează să înceapă 10 zile de exerciții militare comune, în contextul în care cresc îngrijorările legate de acumularea de forțe rusești la granițele Ucrainei, scrie BBC.

NATO spune că exercițiile comune marchează cea mai mare desfășurare a Rusiei în Belarus de la Războiul Rece încoace.

Casa Albă a calificat exercițiile drept o acțiune "escaladată" în contextul tensiunilor legate de Ucraina.

Rusia a negat în mod repetat orice plan de a invada Ucraina, în ciuda faptului că a adunat peste 100.000 de soldați la graniță.

Însă unele țări occidentale, inclusiv SUA, au avertizat că un atac rusesc ar putea avea loc în orice moment.

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea din sudul țării. De atunci, în estul Ucrainei a avut loc un conflict de lungă durată, în care separatiștii susținuți de Rusia controlează teritorii, iar cel puțin 14.000 de persoane au fost ucise.

Aproximativ 30.000 de soldați ruși sunt așteptați să ia parte la exercițiile cu Belarus.

Liderul din Belarus, Alexander Lukașenko, este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin. Kremlinul l-a susținut pe Lukașenko atunci când au izbucnit proteste uriașe în Belarus, în 2020, în timp ce majoritatea țărilor occidentale au impus sancțiuni și au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor despre care se crede în general că au fost fraudate în favoarea liderului.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a descris exercițiile comune ca fiind serioase, spunând că Rusia și Belarus se "confruntă cu amenințări fără precedent".

Cu toate acestea, ambasadorul rus la UE, Vladimir Chizhov, a declarat pentru BBC că țara sa încă mai crede că diplomația ar putea ajuta la detensionarea crizei din Ucraina. El a spus că trupele rusești staționate în prezent în Belarus se vor întoarce la bazele lor permanente după exerciții.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat: "Pe măsură ce ne uităm la pregătirea acestor exerciții militare, din nou, vedem acest lucru ca fiind cu siguranță mai mult o acțiune de escaladare și nu de dezescaladare".

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că discuțiile privind rezolvarea conflictului vor fi reluate de joi și vor include Rusia și Ucraina, alături de Franța și Germania - cunoscute sub numele de cvartetul Normandia.

Miercuri, Macron a declarat reporterilor că Vladimir Putin l-a asigurat că forțele rusești nu vor intensifica criza, dar Rusia a declarat că nu a dat o astfel de garanție.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: exercitii belarus