x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia introduce embargou alimentar împotriva Ucrainei

Rusia introduce embargou alimentar împotriva Ucrainei

21 Dec 2015   •   14:23
Rusia introduce embargou alimentar împotriva Ucrainei
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul rus Dmitri Medvedev a confirmat luni că Rusia va include Ucraina pe lista ţărilor pentru care Moscova aplică un embargou privind importurile de produse alimentare, începând de la 1 ianuarie 2016, data la care ar urma să intre în vigoare acordul de liber schimb între Kiev şi Uniunea Europeană, informează AFP.

Medvedev a explicat că măsurile privind importurile de produse agricole, materii prime şi produse alimentare au fost impuse anterior împotriva Islandei, Norvegiei, Liechtenstein-ului, Muntenegru-ului, şi Albaniei, iar Ucraina va fi inclusă şi ea pe aceiaşi listă dacă autorităţile de la Kiev vor ajunge la un acord cu privire la partea economică a Acordului de asociere la UE.

'În condiţiile în care Ucraina a luat decizia implementării Acordului de Asociere şi nu s-a ajuns un acord special cu Rusia, aceste măsuri vor fi extinse pentru a include şi Ucraina de la 1 ianuarie', a declarat Dmitri Medvedev la o reuniune cu vice-premierii săi, în aceiaşi zi în care la Bruxelles sunt programate discuţii la nivel ministerial pentru evitarea acestei situaţii.

Rusia a avertizat în repetate rânduri că un acord de liber schimb între Kiev şi Bruxelles riscă să ducă la invadarea pieţei ruseşti cu produse europene dacă nu adoptă măsuri de protecţie comercială. Premierul rus a repetat luni că Rusia 'va trebui să-şi protejeze piaţa şi producătorii şi să nu lase să intre produse care în aparenţă provin din Ucraina dar de fapt vin din alte ţări'.

De asemenea, Medvedev a anunţat luni că a cerut Guvernului să pregătească o acţiune în justiţie împotriva Ucrainei, dacă autorităţile de la Kiev nu rambursează creditul de trei miliarde de dolari acordat de Rusia în 2013. Aceasta în condiţiile în care, vineri, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a anunţat că Ucraina a decis să introducă un moratoriu pentru rambursarea unor eurobonduri în valoare de trei miliarde de dolari datorate Rusiei.

×
Subiecte în articol: Rusia embargou ucraina