x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Replică la scutul antirachetă: Baze aviatice în Cuba

Rusia / Replică la scutul antirachetă: Baze aviatice în Cuba

de Ovidiu Ciutescu    |    21 Iul 2008   •   00:00
Rusia / Replică la scutul antirachetă: Baze aviatice în Cuba

12:24 • Avioanele militare ruse ar putea fi staţionate din nou în Cuba în replică faţă de instalarea scutului american antirachetă în Europa de Est, a anunţat luni publicaţia rusă Izvestia, citată de RIA Novosti.

Avioanele militare ruse ar putea fi staţionate din nou în Cuba în replică faţă de instalarea scutului american antirachetă în Europa de Est, a anunţat luni publicaţia rusă Izvestia, citată de RIA Novosti.

 

GHIMPI ÎN COASTĂ. Proiectul american antirachetă (ABM) este menit să prevină eventualele atacuri din partea Iranului sau Coreei de Nord. Washingtonul intenţionează de asemenea să instaleze un radar în Cehia, cu care a semnat un acord, şi zece interceptoare de rachetă în Polonia. Moscova, care se simte ameninţată, şi-a exprimat în mod repetat ostilitatea şi ameninţă cu adoptarea de măsuri de retaliere. "Înainte de a-şi instala sistemul ABM în Europa de Est, avioanele noastre strategice vor fi aterizat deja în Cuba. Bombardierul greu supersonic Tu-160 şi bombardierul strategic Tu-95MS (Bear, conform denumirii date de NATO) au capacitatea de a zbura până în Cuba. Dar într-o asemenea eventualitate, posibilităţile tehnice sunt limitate. Este necesară o soluţie politică. Nu voi spune totuşi că aceste discuţii nu corespund unor proiecte reale ", a declarat o sursă citată de cotidianul rus. Potrivit experţilor, Statele Unite vor da imediat alarma de luptă în cazul aterizării avioanelor ruseşti în Cuba. "Circa 90 de kilometri despart Cuba de Statele Unite. De altfel, Washingtonul are deja un picior pe insulă prin baza de la Guantanamo, care nu este doar o închisoare pentru teroriştii islamişti", conchide cotidianul.

×
Subiecte în articol: externe Cuba