x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusia / Reţea de traficanţi de arme anihilată de poliţişti

Rusia / Reţea de traficanţi de arme anihilată de poliţişti

02 Iun 2009   •   00:00

Traficul de arme atât de înfloritor în epoca sovietică continuă să fie revitalizat, scrie ziarul Le Monde. Joi 28 mai, autorităţile vamale din regiunea Sankt Petersburg au confiscat 65 de componente de sisteme antirachetă (cântărind mai mult de două tone) şi au arestat zece persoane - ofiţeri în retragere şi activi din cadrul Forţelor Aeriene din Rusia, precum şi cetăţeni din Ucraina şi Belarus.



Destinate pieţei negre internaţionale, componentele respective urmau să tranziteze Ucraina, Belarus, Kazahstan şi Bulgaria, conform autorităţilor ruse. Materialul a fost confiscat în urma mai multor operaţiuni simultane, în special dintr-o camionetă în apropierea frontierei belaruse.

În bagajele unui rus care călătorea pe ruta Rostov-pe-Don (sudul Rusiei)-Zaporoje (Ucraina) s-au descoperit piese dintr-un radar, iar în apartamentele unora dintre persoanele arestate au fost găsite elemente ale unor rachete sol-aer (în special sistemele S75, S125, S200 şi S300) Dintre componentele confiscate, 40 erau clasificate "top secret". "Cu excepţia S300, un sistem relativ nou, este vorba de componente de sisteme antirachetă din epoca sovietică", precizează analistul militar Alekandr Golţ. "Zeci de state din lume sunt deja în posesia acestui tip de armament. Se poate crede că acest trafic era destinat unei ţări care posedă de multă vreme acest model de rachete, câteodată de mai bine de treizeci de ani, şi care caută să achiziţioneze piese de schimb ieftine", adaugă Golţ. "Dacă trebuie să treacă prin filiera oficială (întreprinderea de stat rusească) Rosoboronexport, preţul este foarte mare şi întreprinderea face presiuni ca să vândă mai degrabă modele mai noi". Aşa se explică, se pare, interesul pentru acest gen de trafic. "Sistemul este, în cele din urmă, destul de simplu, continuă Golţ. Este suficient ca şeful unui depozit militar să declare o rachetă "casată" ; complicii o demontează şi scot din unitate piesele detaşate."

Componentele rachetei S300 sunt din cele mai strategice. Montate pe un simplu camion, S300 pot să atingă ţinta aeriană de la o distanţă de 150 de kilometri. Israelul şi-a exprimat deja neliniştea faţă de eventualele vânzări de S300 de către Rusia regimului iranian. Moscova, care a vândut deja asemenea rachete Belarusului, Chinei, Bulgariei, Siriei şi Vietnamului, dezminte categoric acest lucru. Belarusul a dezminţit, de asemenea, că face comerţ cu asemenea rachete cu Teheranul.

Nu este prima afacere de acest fel, dar amploarea acestei ultime capturi este foarte importantă, subliniază Le Monde. În 2007, Agenţia Federală a Vămilor a anihilat o reţea similară de traficanţi. Mai mult de 200 de kilograme de piese detaşate de avioane de vânătoare SU27 şi de helicoptere KA27 au fost confiscate atunci la frontiera ruso-letonă, în nord-vestul ţării.

Agenţia Federală a Vămilor consideră că membrii reţelei anihilate în cursul săptămânii trecute au reuşit să "scoată din Rusia o parte din materialul destinat contrabandei, înainte de arestare".

×
Subiecte în articol: externe