x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Rusii au aprobat extinderea bazei navale ruse în Siria

Rusii au aprobat extinderea bazei navale ruse în Siria

21 Dec 2017   •   12:47
Rusii au aprobat extinderea bazei navale ruse în Siria

Deputaţii ruşi au ratificat joi un acord ce prevede extinderea instalaţiilor portuare militare ruse în Tartus, în nord-vestul Siriei, care urmează să devină o bază navală rusă permanentă.

 

Acest acord, semnat la Damasc pe 18 ianuarie de către Rusia şi Siria şi care urmează să fie ratificat săptămâna viitoare de către senatorii ruşi, marchează voinţa Rusiei de a menţine pe termen lung o prezenţă militară în Siria, în pofida anunţului recent al unei retrageri parţiale.

Guvernul sirian 'a dat acordul său Federaţiei Ruse pentru extinderea instalaţiilor portuare, precum şi pentru modernizarea infrastructorilor' portului din Tartus.

Textul reglementează de asemenea intrarea navelor militare ruse în marea teritorială, în apele şi porturile siriene. Până la 11 nave ruseşti pot fi ancorate simultan la această bază portuară, potrivit acordului.

Acesta a fost încheiat pentru o durată de 49 de ani, urmată de o prelungire automată la fiecare 25 de ani, dacă nu va exista dezacord între părţi.

Declanşată la 30 septembrie 2015, intervenţia militară rusă în Siria în sprijinul forţelor preşedintelui Bashar al-Assad a schimbat situaţia, permiţând forţelor guvernamentale să alunge Statul Islamic din oraşul antic Palmira şi să-i îndepărteze pe rebeli din bastionul de la Alep.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat la începutul lunii decembrie retragerea unei părţi semnificative a contingentului militar rus în Siria, la câteva zile după anunţarea de către Moscova a eliberării totale a acestei ţări de sub controlul grupării Statul Islamic. El a precizat totuşi că baza aeriană rusă de la Hmeimim, din Siria, precum şi baza navală Tartus vor rămâne operaţionale.AGERPRES.

×
Subiecte în articol: Rusia baza militara siria armata