x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sarkozy: "Avem prea mulţi străini pe teritoriul nostru!”

Sarkozy: "Avem prea mulţi străini pe teritoriul nostru!”

de Marina Constantinoiu    |    01 Mai 2012   •   18:21
Sarkozy: "Avem prea mulţi străini pe teritoriul nostru!”

Cu cinci zile inaintea celui de-al doilea tur al prezidentialelor, Nicolas Sarkozy a sfidat stanga, reusind sa isi adune sustinatorii la Paris cu ocazia zilei de 1 Mai, zi in care sindicatele defileaza in mod traditional pentru a marca Sarbatoarea Muncii, comenteaza AFP.

Aflat la o distanta considerabila de contracandidatul sau socialist, Francois Hollande, dat drept castigator cu 53-54% dintre sufragii duminica viitoare, Nicolas Sarkozy si-a indemnat sustinatorii sa iasa in strada pentru "o adevarata sarbatoare a muncii'.

Marine, intre "falsa speranta' si "noua deceptie'
Numai ca deschiderea "balului' a fost data de lidera extremei-drepte, Marine Le Pen, care s-a clasat a treia la primul tur al prezidentialelor, cu 17,9% dintre voturi. Toata lumea astepta aparitia ei de la 1 Mai, ziua in care anuntase ca se va pronunta in privinta votului de duminica. Si a venit momentul, dar ea a refuzat sa se pronunte in favoarea unuia sau altuia dintre candidati. Despre Hollande a spus ca reprezinta "o falsa speranta', iar despre Sarkozy ca este "o noua deceptie'. Asa ca sustinatorii ei, nu putini, n-au decat sa aleaga dupa cum le dicteaza constiinta, caci "sefa' nu le-a indicat "linia de urmat'. Marine Le Pen este multumita de rezultatul de la prezidentiale, si sustine ca extrema-dreapta si-a impus temele la aceste alegeri, a devenit miezul politicii franceze.

Radicalizare de discurs
Nicolas Sarkozy, care nu poate decat sa spere ca va castiga alegerile cu ajutorul sustinerii masive a electoratului de extrema-dreapta, si-a radicalizat discursul in ultimele opt zile, abordand temele securitatii, imigratiei, frontierelor si ale radacinilor crestine ale Frantei. Concluzia? "Avem prea multi straini pe teritoriul nostru', a spus presedintele-candidat, pentru care "Franta a adunat prea multa lume'. De altfel, el anunta ca va injumatati numarul imigrantilor care vor avea dreptul de a intra legal in fiecare an in Franta. Daca este ales, evident. Contracandidatul sau, Francois Hollande, l-a acuzat imediat ca "agita spectrul invaziei' si ca vrea sa faca din chestiunea strainilor principala sa tema, in timp ce, de fapt, temele principale sunt "somajul, puterea de cumparare, lupta contra inechitatii'.

Cateva zeci de mii de persoane au fost invitate in Piata Trocadero din Paris la chemarea lui Sarkozy sa promoveze "valoarea muncii', o initiativa inedita denuntata de stanga drept "o provocare'.

Sindicatele au manifestat separat
Puse in fata unui 1 Mai foarte politic, sindicatele au decis sa defileze, la Paris si in intreaga Franta, avand drept cuvinte de ordine teme strict sociale: locuri de munca, putere de cumparare, lupta contra rasismului si xenofobiei, indemnandu-si simpatizantii sa se mobilizeze in masa.

Contracandidatul lui Sarkozy, socialistul Francois Hollande, a ales sa mearga in provincie si sa lase sindicatele sa marcheze ziua de 1 Mai. La Nevers, unde s-a deplasat, a participat la ceremoniile de comemorare a mortii fostului premier socialist Pierre Beregovoy.

×