x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Savantele lui Saddam la schimb cu ostaticii

Savantele lui Saddam la schimb cu ostaticii

23 Sep 2004   •   00:00

Decapitarea celui de-al doilea american i-a determinat pe responsabilii irakieni sa anunte eliberarea din inchisoare a unei savante din fostul regim de la Bagdad. Americanii nici nu comenteaza, nici nu ofera vreo explicatie.

ANCA ALDEA

Americanii au descoperit ieri, in fata ambasadei lor din Bagdad, un corp decapitat, intr-un sac de plastic negru. Surse apropiate lor au declarat ca poate fi vorba de al doilea american ucis, Jack Hensley, din grupul celor trei occidentali rapiti la 16 septembrie in capitala irakiana.

TIPAR. "Curajosii copii ai natiunii au decapitat un al doilea ostatic american, la expirarea termenului fixat", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul islamist al gruparii Unificare si Jihad, loiala lui Abu Musab Al-Zarqawi. Corpul neinsufletit al lui Hensley, care ar fi urmat sa implineasca ieri 49 de ani, a fost descoperit la 24 de ore dupa ce insurgentii l-au decapitat pe americanul Eugene Armstrong, in varsta de 52 de ani. Insurgentii ameninta acum ca si britanicul Kenneth Bigley, in varsta de 62 de ani, va fi executat dupa acelasi tipar, daca americanii si aliatii lor nu raspund solicitarii de a elibera toate femeile musulmane aflate in inchisorile din Irak.

VOR FEMEI. SUA au anuntat ca singurele detinute irakiene sunt doua savante folosite de regimul Saddam pentru dezvoltarea programului armelor de distrugere in masa. Eliberarea celor doua femei, supranumite "doamna Antrax" si "doctorita Microb", nu putea fi luata in discutie pana ieri, cand purtatorul de cuvant al Ministerului irakian de Justitie a anuntat ca exista totusi o posibilitate ca macar una dintre ele sa fie pusa in libertate. "Guvernul irakian considera ca Rihab Rashid Taha («doctorita Microb» - n.r.) nu mai reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale", a declarat oficialul excluzand vreo legatura intre decizie si solicitarile teroristilor. Corespondentul BBC la Bagdad nu crede ca este vorba de o coincidenta, sustinand ca savantele lui Saddam se afla in detentia americanilor si, in consecinta, SUA ar juca un rol-cheie in eliberarea lor.

FEMEILE

Educata in Marea Britanie, Taha a condus, in anii ’80, un proiect secret prin care se urmarea obtinerea unor substante letale care sa produca botulism - toxiinfectie alimentara - si infectii cu antrax. Taha s-a predat, in martie 2003, fortelor americane, iar in prezent se afla la celebra inchisoare Abu Ghraib. Cea de-a doua femeie luata in discutie de Ministerul de Justitie este Huda Saleh Mehdi Amache, cunoscuta si sub numele de "Sally chimica" sau "doamna Antrax", care a colaborat la fabricarea armelor de distrugere in masa.
×
Subiecte în articol: externe