Guvernul de la Varșovia şi-a anulat participarea la o reuniune a Grupului de la Vişegrad, programată să se desfăşoare în Israel ieri şi astăzi, după ce șeful executivului israelian, Benjamin Netanyahu, a dat de înțeles că Polonia a fost complice la Holocaust.
Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunţat iniţial că nu se va prezenta la întâlnirea cu omologii săi din Cehia, Slovacia şi Ungaria şi că îl va trimite în locul său pe ministrul de Externe, Jacek Czaputowicz. Concomitent, șeful cancelariei guvernului de la Varşovia, Michal Dworczyk, declara, la sfârșitul săptămânii trecute, că este posibil să nu mai participe la eveniment niciun oficial polonez. Ulterior, Morawiecki a spus că Polonia s-a retras de la reuniune, iar premierul Cehiei, Andrzej Babis, citat de Reuters, a anunţat că evenimentul nu va mai avea loc, fiind înlocuit cu dialoguri bilaterale. De altfel, potrivit lui Babis, întrunirea Grupului V4 ar putea fi reprogramată în a doua jumătate a anului. Cu ocazia conferinței internaționale pentru Orientul Mijlociu, care a avut loc săptămâna trecută la Varşovia, presa israeliană, mai exact „Jerusalem Post”, „Haaretz” şi „The Times of Israel”, a comentat o afirmaţie a lui Netanyahu, potrivit căreia niciun polonez nu a fost judecat pentru colaborarea cu naziştii. Ulterior, ministrul interimar de Externe, Israel Katz, a declarat postului de radio al armatei israeliene că „adevărul istoric nu poate fi modificat și mulţi polonezi au colaborat cu naziştii şi au participat la distrugerea evreilor în timpul Holocaustului”. Mai mult, el a incendiat direct relațiile cu Varșovia, afirmând că „antisemitismul era înnăscut la polonezi înainte de Holocaust, în timpul acestuia şi mai târziu”. Dworczyk a catalogat imediat declaraţia lui Katz drept „ruşinoasă”. Tensiunile privind rolul polonezilor în Holocaust au atins cote maxime, după ce Polonia a adoptat, anul trecut, o lege care pedepsea, inclusiv cu închisoarea, folosirea unor expresii cum ar fi „lagărele de concentrare poloneze”. La presiunile administrației Trump, aliată în egală măsură cu Polonia și cu statul evreu, legea a fost modificată prin eliminarea pedepselor cu închisoarea.
Dinamită bilaterală
Varșovia îi incriminează pe cei care acuză statul polonez pentru Holocaust și pentru complicitate la crimele comise de naziști în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Inițial, controversatul proiect de lege, dezbătut cu multă patimă în Polonia și criticat cu vehemență la Ierusalim și Washington, îi pedepsea cu amenzi sau cu sentințe de până la trei ani de închisoare pe cei care atribuie „naţiunii sau statului polonez” crime comise de naziştii germani în Polonia ocupată. Între inculpați figurează și cei care afirmă că fostele lagăre naziste de concentrare de pe teritoriul Poloniei sunt poloneze.
„Partidul Lege și Justiție”, formațiunea politică de guvernământ , susține că obiectivul acestei legi este de a împiedica folosirea expresiei „lagăre poloneze ale morţii”, atunci când se face referire la fostele lagăre amplasate pe teritoriul Poloniei, ocupat la vremea respectivă de Germania hitleristă.