Cine a informat Presedintia Frantei in legatura cu arestarea sefului – la acel moment, adica 14 mai – al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn? Hotelul Sofitel din New York si grupul Accor, caruia ii apartine, sunt acum aratate cu degetul. Iar teoria cospiratiei revine in forta in cel mai rasunator scandal politico-sexual al anului.
Pentru ministrul de Interne, Claude Guerant, totul este absolut normal. “Cand un mare lant hotelier francez informeaza autoritatile franceze in legatura cu ceea ce s-a intamplat, ca o mare personalitate mondiala, care e de nationalitate franceza, a fost arestata, asta mi se pare absolut normal', a spus luni dimineata ministrul francez de Interne, intervievat de France 2. O incercare de potolire a incendiului iscat in cursul weekendului, dupa eliberarea-surpriza a lui Dominique Strauss-Kahn, fostul sef al FMI, acuzat de agresiune sexuala la New York.
Dar opozitia socialista continua sa-si puna intrebari. Deputatul Francois Loncle este de parere ca nu e totul clar “in legatura cu comportamentul sefilor Sofitel si ai grupului Accor si e posibil sa fi existat conexiuni intre grupul Accor inainte sau dupa acest scandal si anumite oficine franceze'. Parlamentarul acuza cu jumatate de gura grupul francez – proprietar al hotelului new-york-ez unde s-ar fi petrecut presupusul viol care i se reproseaza lui DSK – ca ar fi jucat un rol determinant in arestarea lui Dominique Strauss-Kahn la 14 mai.
Un apropiat de-ai lui DSK, vicepresedintele Partidului Socialist al Consiliului Regional al Ile-de-France, Michele Saban, a mers mai departe, vorbind despre un “atentat politic'. “Comisarul politiei din New York a fost decorat cu Legiunea de Onoare de catre Nicolas Sarkozy', a declarat aceasta pentru RCJ, facand aluzie la Ray Kelly, sef al politiei new-york-eze, care s-a ocupat de arestarea lui Dominique Strauss-Kahn, la 14 mai. Legiunea de onoare i-a fost acordata in septembrie 2006 de Nicolas Sarkozy, pe atunci ministru de Interne'.
Acuzatii care au determinat grupul Accor sa iasa din “barlog' si sa faca declaratii. “Conducerea grupului Accor dezminte oficial afirmatiile proferate la adresa sa, care lasa sa se inteleaga ca ar fi intervenit intr-un fel sau altul in desfasurarea acestei afaceri. Aceste informatii nu au fundament si ar putea fi considerate drept defaimatoare', a reactionat conducerea grupului. Constactat luni dimineata, Accor a refuzat sa faca precizari. Aceeasi atitudine si la Ministerul de Interne. “Domnul Loncle, doamna Sabban se multumesc cu insinuari, nu fac afirmatii', a declarat Claude Guerant. “Ori domnul Loncle are acuzatii de adus si se adreseaza justiei, ori tace. Aceste acuzatii sunt odioase', a insistat ministrul de Interne.
Chestiunea momentului transmiterii informatiilor catre Elysee, ridicata de Francois Loncle, nu este neinsemnata. “Pe cine au sunat la Paris oamenii de la Sofitel? Pe seful Informatiilor Generale (DCRI)? Ce au spus? La ce ora au sunat, in acea zi faimoasa de 14 mai?', se intreaba Francois Loncle. Claude Gueant da asigurari ca a fost alertat “la putin timp dupa orele 00:30', in cursul noptii de 14 spre 15 mai, de catre directorul sau de cabinet care, la randul sau a fost prevenit de coordonatorul serviciilor de informatii ale Presedintiei, Ange Mancini. Acesta din urma, potrivit unei surse familiarizate cu dosarul, ar fi aflat despre arestarea lui DSK in jurul orelor 23:45, adica la o ora dupa producerea faptelor si asta direct de la grupul Accor. In acelasi timp, vestea circula deja pe Twitter de la orele 22:59. Jonathan Pinet, care a fost la originea primului mesaj pe aceasta tema difuzat pe Twitter, spunea atunci ca a fost anuntat de “un prieten' care lucreaza la...Sofitel!
Nicolar Sarkozy, presedintele francez, se pare ca ar fi aflat despre arestarea lui DSK abia duminica dimineata, dupa cum sustine publicatia Le Point.