x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scheletul unui aristocrat roman, descoperit într-un sicriu de plumb ascuns

Scheletul unui aristocrat roman, descoperit într-un sicriu de plumb ascuns

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2023   •   23:45
Scheletul unui aristocrat roman, descoperit într-un sicriu de plumb ascuns
Sursa foto: Facebook/West Yorkshire Joint Services/Leeds City Council

Rămășițele unui aristocrat roman au fost dezgropate de arheologi în nordul Angliei. Scheletul se afla într-un sicriu de plumb aflat într-un cimitir descoperit recent de arheologi.

Scheletul femeii neidentificate, despre care se crede că ar avea peste 1.000 de ani, a fost găsit într-un sicriu de plumb într-un cimitir descoperit recent în orașul Leeds.

Rămășițele a 62 de persoane, printre care sunt și 23 de copii, au fost dezgropate în situl arheologic. Se pare că mormintele sunt din epoca romană târzie și din epoca saxonă timpurie, deoarece în interior au fost găsite obiceiuri funerare din ambele epoci, potrivit unui comunicat de presă publicat luni de Consiliul Local din Leeds.

David Hunter, arheolog principal la West Yorkshire Joint Services, a declarat pentru CNN că descoperirea a apărut după ce un dezvoltator comercial a depus la consiliu o cerere de autorizație de construcție.

„Cu siguranță am primit mai mult decât ne-am așteptat. Nu ne așteptam să găsim un cimitir de 62 de ani în acest loc", a declarat Hunter.

Cercetătorul mai spune că sicriul de plumb este „foarte rar" ceea ce demonstrează că aparține unui „roman cu un statut foarte înalt".

Sicriul conținea și bijuterii care au întărit suspiciunile echipei cu privire la persoana depusă în interior. Arheologii speră că cimitirul vechi de 1.600 de ani i-ar putea ajuta să înțeleagă perioada dintre căderea Imperiului Roman, în jurul anului 400, și înființarea regatelor anglo-saxone ulterioare.

Descoperirile au fost făcute anul trecut, dar anunțul a fost făcut cu întârziere deoarece situl a fost conservat și s-au făcut mai multe teste.

Analiza va mai continua un an sau doi și apoi sicriul de plumb va fi expus la Muzeul orașului Leeds.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: schelet aristocrat roman sicriu de plumb