x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Schröder nu ne mai place

Schröder nu ne mai place

de Maria Toader    |    11 Aug 2005   •   00:00
Schröder nu ne mai place

In plina campanie electorala, Gerhard Schröder transmite semnale autoritatilor romane sa isi rezolve problemele interne mai repede.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana in 2007 a devenit subiect de ample dezbateri in campania electorala din Germania.

Confruntarile dintre actualul cancelar Gerhard Schröder, liderul social-democratilor, si Angela Merkel, candidatul crestin-democratilor, se axeaza pe subiectul integrarii Romaniei si Bulgariei. Atitudinea transanta a Angelei Merkel, care sustine amanarea aderarii celor doua state, se pare ca a fost preluata si de Schröder. Pozitia favorabila integrarii Romaniei pe care o afisa cancelarul german s-a schimbat brusc din cauza cursei electorale si a terenului pierdut in fata Angelei Merkel, cotata deja de sondaje cu 42% din intentiile de vot. Astfel, prezent la o intrunire la Bielefeld, seful Executivului de la Berlin a declarat ca aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE ar putea fi amanata cu un an. Schröder este convins ca Romania si Bulgaria vor face parte din comunitatea europeana, chiar daca momentul aderarii s-ar putea lasa asteptat.

IN PRESA. Aceeasi problema au tratat-o recent si cotidienele germane, care s-au declarat convinse ca recentele inundatii din Romania si organizarea alegerilor anticipate pot duce la amanarea integrarii. Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung considera ca "integrarea europeana la 1 ianuarie 2007 nu se afla sub o zodie prea fericita". Bulgaria pierde prea mult timp din cauza incapacitatii partidelor politice de a constitui un guvern stabil, iar in Romania, "chiar daca noul Guvern depune mari eforturi pentru a raspunde solicitarilor Bruxellesului, natura pare a dori sa blocheze ambitioasele planuri ale aderarii".

REACTII. Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost luat prin surprindere de afirmatiile cancelarului german, refuzand sa le comenteze pana cand "nu vede stirea".

In schimb, ministrul de Interne, Vasile Blaga, a declarat ca nu crede ca se va lua acum o astfel de decizie, ci ca se va tine cont de parcursul celor doua tari. Presedintele PD, Emil Boc, sustine ca in prezent nu are "asemenea date" potrivit carora integrarea Romaniei sa fie amanata cu un an. "Eu cred ca Romania este inca in grafic", a declarat Boc.

×
Subiecte în articol: externe