x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisoarea lui Viktor Orban către liderii UE: "Donald Trump va media pacea în Ucraina, dacă va fi reales"

Scrisoarea lui Viktor Orban către liderii UE: "Donald Trump va media pacea în Ucraina, dacă va fi reales"

de Redacția Jurnalul    |    16 Iul 2024   •   22:30
Scrisoarea lui Viktor Orban către liderii UE: "Donald Trump va media pacea în Ucraina, dacă va fi reales"
Sursa foto: Hepta

Donald Trump va cere rapid discuţii de pace între Rusia şi Ucraina, dacă va fi reales la scrutinul prezidenţial american din noiembrie 2024, şi a elaborat deja "planuri bine fundamentate" în acest sens, potrivit primului ministru ungar, Viktor Orban, relatează Financial Times, citat de EFE.

Această perspectivă implică faptul că UE ar trebui să redeschidă contactele diplomatice directe cu Rusia şi să înceapă negocieri "la nivel înalt" cu China pentru a găsi o soluţie paşnică la războiul din Ucraina, a apreciat Orban într-o scrisoare privată trimisă liderilor UE după vizitele pe care le-a făcut la Moscova şi Beijing.

EL a mai notat în scrisoarecă, după contactele sale recente cu preşedinţii Ucrainei, Volodimir Zelenski, Rusiei, Vladimir Putin, şi Chinei, Xi Jinping, "observaţia generală" a fost că "intensitatea conflictului militar va creşte radical în viitorul apropiat".

Moscova s-a bazat foarte mult pe Beijing pentru a putea continua războiul în Ucraina.

Viktor Orban a menţinut contacte cu Putin, Xi şi Trump, în timp ce ţara sa deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pe care a preluat-o la 1 iulie 2024.
Există temeri la nivelul UE că sprijinul lui Orban pentru un acord de pace, în timp ce Rusia controlează în continuare porţiuni mari din estul Ucrainei, ar putea submina hotărârea Occidentului de a sprijini integritatea teritorială a Ucrainei.

"Nu ne putem aştepta la nicio iniţiativă de pace (din partea lui Trump) până la alegeri. Cu toate acestea, pot afirma cu încredere că, la scurt timp după victoria sa electorală, el nu va aştepta până la ceremonia de investire, ci va fi gata să acţioneze imediat ca mediator de pace", a arătat Orban în scrisoarea sa trimisă preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, şi altor lideri UE.
"Are planuri detaliate şi bine fundamentate pentru asta", a adăugat Orban.
"Sunt mai mult decât convins că, în perspectiva probabilă a victoriei preşedintelui Trump, raportul dintre povara financiară dintre SUA şi UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar acordat Ucrainei", a mai scris premierul ungar.

Orban este considerat de multă vreme cel mai prorus lider al UE şi a criticat sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi sprijinul militar pentru Ucraina, cerând în acelaşi timp încetarea focului şi negocieri de pace.

Acest lucru contrastează cu poziţia comună a UE, conform căreia Ucraina trebuie ajutată să se apere şi numai Kievul poate decide când să înceapă negocierile cu Rusia.

Agerpres

 

×