x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Scrisorile-capcană trimise în Spania conțineau și mici bucăți de șrapnel

Scrisorile-capcană trimise în Spania conțineau și mici bucăți de șrapnel

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   11:40
Scrisorile-capcană trimise în Spania conțineau și mici bucăți de șrapnel

Cele șase scrisori - capcană cu material pirotehnic artizanal asemănător prafului de pușcă, trimise în Spania către ţinte importante, inclusiv premierului Pedro Sanchez, conțineau și mici bucăți de șrapnel, potrivit unor surse apropiate anchetei citate de EFE.

Fabricarea plicurilor, dintre care cel puțin patru au același scris, este simplă și ar fi putut fi realizată de oricine cu acces la internet, au precizat aceleași surse.

Ultimul plic a fost detectat și detonat joi la prânz, iar primul a fost interceptat pe 24 de către serviciile de securitate din Moncloa, în cadrul unei percheziții de rutină a corespondenței adresate premierului.

Potrivit primelor investigații, plicurile au fost trimise din Spania către ministrul Apărării, Margarita Robles, ambasadele Ucrainei și SUA, Centrul de sateliți al Uniunii Europene, situat la baza aeriană Torrejón de Ardoz, și o companie producătoare de arme din Zaragoza, în afară de cel adresat lui Pedro Sánchez.

Secretarul de stat pentru securitate, Rafael Pérez, a făcut apel la calm, precizând că investigațiile sunt încă în "faza inițială".

Șrapnelul este un „obuz umplut cu gloanțe”, care a folosit pe scară largă în timpul Primului Război Mondial. Inventatorul său este Henry Shrapnel, un fost ofițer din armata britanică a secolelor XVIII-XIX.

×
Subiecte în articol: scrisori-capcana Spania