x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Secretarul american de stat John Kerry a ajuns la Seul

Secretarul american de stat John Kerry a ajuns la Seul

12 Apr 2013   •   12:23
Secretarul american de stat John Kerry a ajuns la Seul

Secretarul american de stat John Kerry a ajuns vineri în Coreea de Sud, începând un turneu de trei zile în Asia în cadrul căruia ar urma să încerce să convingă China să calmeze retorica inflamată a Coreii de Nord, relatează AFP.

În primul său turneu în regiune, şeful diplomaţiei americane are programate vizite la Seul, Beijing şi Tokyo.

La Seul, el se va întâlni cu noua preşedintă, Park Geun-Hye, şi cu ministrul de externe, Yun Byung-Se.

Un înalt responsabil al administraţiei americane care îl însoţeşte pe John Kerry a subliniat vineri dimineaţa rolul cheie pe care îl poate juca China pentru a aplana criza actuală din Peninsula Coreea, în cadrul căreia Phenianul a ameninţat Coreea de Sud şi SUA cu un 'război termonuclear'.

"China are un interes enorm în stabilitate, iar încercarea continuă a Coreii de Nord de a-şi procura o rachetă nucleară armată este inamicul stabilităţii", a declarat acest înalt responsabil. "Acest lucru ne oferă nouă şi chinezilor un obiectiv comun extrem de puternic pentru denuclearizare", a adăugat el.

Pe fondul unor tensiuni extreme, statele occidentale se aşteaptă la un iminent tir cu rachetă al Phenianului.

Ignorând atenţionările vecinului şi aliatului său chinez, Nordul a desfăşurat pe coasta sa de est două rachete Musudan, cu o rază de acţiune teoretic de 4.000 de km, având capacitatea de a atinge Coreea de Sud, Japonia şi chiar insula americană Guam.

Eventualul tir cu rachetă ar putea surveni în jurul datei de 15 aprilie, ziua în care se aniversează naşterea fondatorului ţării, Kim Ir-sen, potrivit experţilor.

×