x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Securitate - Bagdadul, divizat

Securitate - Bagdadul, divizat

26 Mai 2005   •   00:00

Potrivit agentiilor de presa straine, cel mai temut inamic din Irak al Statelor Unite, iordanianul Abu Mussab al-Zarqawi, si-ar fi numit un adjunct.

RANIT. Zarqawi si-a gasit inlocuitor
Agentiile citeaza un comunicat aparut pe un site de Internet, a carui autenticitate nu a putut insa fi verificata. Grav ranit intr-un atac american - informatie confirmata de Al-Qaeda si de Ministerul irakian de Interne - Zarqawi ar fi fost rugat de apropiatii sai sa accepte ajutorul lui Abu Hafs al-Kurani pana cand se va pune din nou pe picioare.

S-AU RAZGANDIT. Comunicatul, semnat de un oarecare Abu Dujanah al-Tunisi de la asa-numitul "Departament de informare al Al-Qaeda din Taramul celor doua rauri", sustine ca alegerea lui Al-Kurani a fost luata ca urmare a modului in care acesta "a condus cele mai dificile operatiuni" comandate de "seicul Abu Mussab". La putin timp dupa aparitia pe Internet a acestui text, acelasi Departament de informare a dezmintit numirea unui adjunct al lui Zarqawi. De data aceasta, comunicatul a fost semnat de Abu Maisara al-Iraqi.

FULGERUL IRAKIAN. Intre timp, autoritatile de la Bagdad au anuntat ca peste 40.000 de militari si politisti urmeaza sa fie masati, cel mai probabil saptamana viitoare, pe strazile Capitalei. "Operatiunea fulger", cea mai ampla ofensiva pur irakiana de pana acum, consta in impartirea Bagdadului in zone de securitate de mici dimensiuni, precum si in crearea a 645 de puncte de control fixe si a numeroase baraje temporare. Pe de alta parte, Bagdadul si-a exprimat intentia de a solicita Natiunilor Unite extinderea mandatului fortei multinationale. Insurgentii nu scapa nici o ocazie sa-i atace pe militarii coalitiei. In ciuda operatiunilor militare multiple declansate de americani, atentatele din ultimele zile s-au soldat cu moartea, intre altii, a noua militari din trupele SUA. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: externe