x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Securitatea comunistă prezentă în presa bulgară

Securitatea comunistă prezentă în presa bulgară

de Petio Petkov    |    09 Dec 2009   •   00:00

Comisia de stat a dosarelor a verificat, până în prezent, 328 de persoane din redacţiile a 20 de ziare şi reviste - proprietari, redactori-şefi şi directori, membrii consiliilor de redacţie şi comentatori - şi a concluzionat că numărul colaboratorilor securităţii este de 37.



Colaborator a fost Toşo Toşev, redactor-şef al ziarulului cu cel mai mare tiraj, "Trud", din grupul german de presă WAZ. Veselin Markov, care coordonează reţeaua de corespondenţi ai ziarului, a fost ofiţer din direcţia a II-a a Securităţii. Cel mai mulţi sunt colaboratorii la săptămânalul "Pogled", editat de Uniunea ziariştilor. Din nou a apărut numele profesorului Bojidar Dimitrov, ministru fără portofoliu, responsabil pentru comunităţile bulgare în străinătate. Din listă face parte întreaga conducere a Uniunii ziariştilor bulgari în frunte cu preşedintele Milen Vălkov. Agent al trei direcţii ale Securităţii a fost Valeri Naidenov, fondatorul grupului de presă "168 de ore". Un fost redactor-şef al săptămânalului "Pogled" Evghenii Stancev a colaborat, de asemenea, cu Securitatea. Cu doi agenţi pe lista colaboratorilor contribuie şi cotidianul Clasa - proprietarul Milen Gerasimov şi redactorul-şef Evghenii Doncev. Ziarul Zemea aparţine lui Dimităr Ivanov, ex-şef al direcţiei a VI-a a Securităţii, care se ocupa cu disidenţii şi opoziţia în sânul Partidului comunist.

Cinci agenţi ai Securităţii conduc cotidianul Monitorul ­ din listă face parte, cu numele de cod "Victor", unul dintre cei mai populari sociologi bulgari, Iurii Aslanov, consilier al premierului Serghei Stanişev. Apar şi comentatorii Dmitrii Ivanov, Svetoslav Terziev, Krasimir Ţenkov, Pencio Kovacev, Ognian Stefanov şi Aksinia Dimitrova. Lista este incompletă întrucât nu au fost verificate alte câteva zeci de reviste şi ziare private.

×
Subiecte în articol: externe