x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sedinta foto pentru ministresele Spaniei

Sedinta foto pentru ministresele Spaniei

21 Aug 2004   •   00:00

Mare scandal, mare, in Spania. Doamnele din Guvern si-au pus organizatiile feministe in cap pentru ca au gasit de cuviinta sa pozeze pentru doua reviste renumite.

MARINA CONSTANTINOIU

Opt doamne din Guvernul Zapatero si-au atras critici severe din partea unora dintre organizatiile feministe spaniole dupa ce joi revista Vogue (editia spaniola) a publicat un fotoreportaj tocmai cu respectivele ministrese. Nimic scandalos in imaginile publicate de revista, doamnele fiind imbracate si machiate de cei mai renumiti stilisti spanioli si pozand in gradinile palatului Moncloa, resedinta oficiala a premierului spaniol.

LA ATAC. Presa conservatoare a pornit insa un atac la adresa celor opt doamne inca de acum cateva zile. Cotidianul El Mundo se delecta, ieri, gazduind in paginile sale declaratii ale feministelor infocate si ale comunistilor, care le criticau pe doamnele din Guvern. Mai mult decat atat, El Mundo a publicat doua cronici si un editorial pe aceasta tema, plus o rubrica de "intrebarea zilei", la care cititorii erau invitati sa spuna daca sunt de acord sau nu cu gestul celor opt. Curios sau nu, 62% dintre cititorii care au votat au spus ca nu sunt de acord.

MOTIVATIE. Dar care sunt argumentele in aceasta campanie "anti"? "Nu trebuie sa ne demonstram valoarea in aceasta maniera!", este de parere Lourdes Hernandez, presedinta uneia dintre asociatiile feministe. Daca femeile-ministru ale precedentului Guvern conservator al lui Jose Maria Aznar ar fi pozat astfel, "le-am fi crucificat", adauga Cristina Alberdi, disidenta socialista si presedinte al unei organizatii care militeaza contra violentelor la care sunt supuse femeile.

"Greseala lor este aceea de a se fi afisat intr-o revista - de factura foarte ingrijita - care exploateaza imaginea femeii ca obiect de consum", este de parere un editorialist al cotidianului El Mundo.

Sub titlul "Puterea si gloria", revista Vogue publica, in ultimul sau numar aparut pe piata spaniola, zece pagini de interviuri si fotografii, printre care si una in care cele opt doamne se afla pe terasa la Moncloa, in picioare, asezate sau intinse pe niste divane joase, acoperite cu piei de animale, cum este cazul ministrului Mediului, Cristina Narbona.

Un alt reportaj, publicat de lunarul Marie-Claire, sub forma unor interviuri ilustrate, fara vreun aranjament special si dedicat "celor opt femei care au cea mai mare putere de decizie", nu a starnit nici un fel de critica acerba.
×
Subiecte în articol: externe