x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful Pentagonului spune că Turcia este responsabilă de ''eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi ai SI''

Șeful Pentagonului spune că Turcia este responsabilă de ''eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi ai SI''

15 Oct 2019   •   08:37
Șeful Pentagonului spune că Turcia este responsabilă de ''eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi ai SI''

Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a calificat luni drept ''inacceptabilă'' ofensiva militară turcă în Siria, apreciind că aceasta a dus la ''eliberarea a numeroşi deţinuţi periculoşi'' ai grupării jihadiste Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Washingtonul va cere NATO să ia ''măsuri'' împotriva Turciei, vinovată de ''subminarea'' misiunii internaţionale împotriva Statului Islamic în Siria, a precizat Esper într-un comunicat.

''În pofida opoziţiei şi avertizărilor repetate ale Statelor Unite şi comunităţii internaţionale, preşedintele turc (Recep Tayyip) Erdogan a ordonat o invazie unilaterală a nordului Siriei care a provocat numeroase victime, refugiaţi, distrugeri, nesiguranţă şi care ameninţă tot mai mult forţele americane'', a denunţat şeful Pentagonului în comunicat.

"Această incursiune inacceptabilă a subminat, de asemenea, misiunea internaţională împotriva SI, care a avut succes în Siria, şi a dus la eliberarea multor deţinuţi periculoşi ai SI'', a adăugat el.

Considerând atitudinea Turciei drept ''iresponsabilă'', Esper a confirmat oficial că Pentagonul a început o retragere totală a trupelor din nord-estul Siriei, la cererea preşedintelui Donald Trump.

''Operaţiunea unilaterală a Turciei este inutilă şi negândită'', a adăugat el. "Preşedintele Erdogan este pe deplin responsabil pentru consecinţe, posibile crime de război şi o criză umanitară în creştere", a spus ministrul SUA, menţionând că relaţiile dintre cele două ţări au fost ''afectate''.

Ministrul american a indicat de asemenea că va participa săptămâna viitoare la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO unde intenţionează ''să ceară aliaţilor ''să ia măsuri diplomatice şi economice colective şi individuale'' ca răspuns la ofensiva turcă.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Turcia stat islamic pentagon