x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Șeful programului nuclear din Iran: Avem mijloace pentru a produce bomba atomică, nu avem intenția

Șeful programului nuclear din Iran: Avem mijloace pentru a produce bomba atomică, nu avem intenția

01 Aug 2022   •   19:50
Șeful programului nuclear din Iran: Avem mijloace pentru a produce bomba atomică, nu avem intenția
Sursa foto: pixabay.com

Iranul are capacitatea tehnică de a produce o bombă atomică, dar nu are intenția de a face acest lucru, a declarat luni Mohammad Eslami, șeful organizației pentru energie atomică a țării, potrivit agenției semioficiale de presă Fars.

Eslami a reiterat comentariile făcute de Kamal Kharrazi, un consilier de rang înalt al liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei, în luna iulie.

Iranul îmbogățește deja uraniu până la o puritate fisionabilă de până la 60%, cu mult peste plafonul de 3,67% stabilit în cadrul acordului nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale în 2015, acord în prezent nerespectat. Uraniul îmbogățit la 90% poate fi folosit la o bombă nucleară.

În 2018, fostul președinte american Donald Trump a renunțat la pactul nuclear, în temeiul căruia Iranul și-a limitat activitatea de îmbogățire a uraniului, o potențială cale de acces la arme nucleare, în schimbul scutirii de sancțiuni economice internaționale.

Iranul a răspuns la propunerea lui Josep Borrell, diplomat de rang înalt al Uniunii Europene, care vizează salvarea acordului nuclear, și urmărește o încheiere rapidă a negocierilor, a declarat duminică negociatorul nuclear iranian de top.

Borrell a declarat că a propus un nou proiect de text pentru a revigora acordul.

"După schimbul de mesaje de săptămâna trecută și revizuirea textelor propuse, există posibilitatea ca în viitorul apropiat să putem ajunge la o concluzie cu privire la calendarul unei noi runde de negocieri nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Schița generală a unui acord relansat a fost convenită în esență în martie, după 11 luni de negocieri între Teheran și administrația președintelui american Joe Biden.

Dar discuțiile s-au întrerupt apoi din cauza unor obstacole, inclusiv a cererii Teheranului ca Washingtonul să ofere garanții că niciun președinte american nu va abandona acordul, așa cum a făcut Trump.

Biden nu poate promite acest lucru deoarece acordul nuclear este o înțelegere politică fără caracter obligatoriu, nu un tratat cu caracter juridic obligatoriu.

×
Subiecte în articol: iran bomba atomica