x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Seful statului estonian, candidat la presedintia UE

Seful statului estonian, candidat la presedintia UE

12 Noi 2009   •   00:00

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, si-a anuntat candidatura oficiala la postul de presedinte al Uniunii Europene, a anuntat, joi, premierul estonian Andrus Ansip, citat de AFP.

Conform procedurilor, Suedia, tara care asigura in prezent presedintia UE, a fost informata de faptul ca Ilves va candida pentru unul din cele doua posturi, presedinte sau ministru de externe, create prin Tratatul de la Lisabona.

In varsta de 55 de ani, Toomas Hendrik Ilves, s-a nascut in Suedia, din parinti estonieni, refugiati in timpul ocupatiei sovietice. Ilves a crescut in SUA, dupa care a lucrat in Germania pentru postul de radio Europa Libera. Ulterior, in 1993, la doi ani dupa ce Estonia si-a cucerit independenta, el a intrat in corpul diplomatic Estonian, inainte de a fi numit ministru de externe si a participa ca actor politic principal la procesul de aderare a acestei tari baltice la Uniunea Europeana in 2004. In 2006 este ales ca presedinte al Estoniei, avand in spate ca experienta si doi ani ca europarlamentar social-democrat.

La acest moment, candidatul cu cele mai mari sanse de a fi investit ca presedinte al UE le are belgianul Herman van Rompuy, alegerea finala urmand a fi facuta la summitul din 19 noiembrie, de la Bruxelles.

×