x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Separatiştii din estul ţării anunţă alegeri prezidenţiale şi legislative în noiembrie

Separatiştii din estul ţării anunţă alegeri prezidenţiale şi legislative în noiembrie

de Agerpres    |    23 Sep 2014   •   17:34
Separatiştii din estul ţării anunţă alegeri prezidenţiale şi legislative în noiembrie

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat marţi organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative la 2 noiembrie în autoproclamatele republici populare Doneţk şi Lugansk.

"Intenţionăm să organizăm alegeri pentru Consiliul suprem (parlamentul) şi pentru şeful republicii la 2 noiembrie", a anunţat "premierul" din Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, citat de Interfax.

El a precizat că alegerile legislative ucrainene, programate pentru 26 octombrie, nu se vor desfăşura pe teritoriul regiunii Doneţk. "Noi avem consiliul nostru suprem şi vom decide singuri ce fel de alegeri organizăm şi la ce dată. Niciun fel de alegeri, inclusiv cele pentru parlamentul ucrainean, nu vor avea loc la noi", a indicat Zaharcenko.

În acelaşi timp, şeful consiliului suprem din Lugansk, Aleksei Kariakin, a anunţat că în regiune vor avea loc alegeri legislative şi prezidenţiale tot la 2 noiembrie. "Alegerile vor avea loc simultan cu cele din Republica populară Doneţk, la 2 noiembrie", a precizat Kariakin, potrivit ITAR-TASS.

Anunţurile liderilor separatişti intervin după ce parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a adoptat marţea trecută două proiecte de lege ce prevăd acordarea unui "statut special" pentru regiunile proruse din estul Ucrainei şi o amnistie, în anumite condiţii, pentru "participanţii la evenimentele din Doneţk şi Lugansk".

Prima lege, ce garantează o mai mare autonomie pentru Doneţk şi Lugansk şi care a fost respinsă de rebeli, aceştia insistând asupra independenţei lor, prevede, între altele, alegeri la 7 decembrie la nivel "de raioane, consilii municipale, consilii orăşeneşti" în aceste regiuni.

×
Subiecte în articol: donetk lugansk alegeri ucraina