x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un șerpaș nepalez devine a doua persoană din lume care a escaladat Everestul de 26 de ori

Un șerpaș nepalez devine a doua persoană din lume care a escaladat Everestul de 26 de ori

de Redacția Jurnalul    |    14 Mai 2023   •   20:50
Un șerpaș nepalez devine a doua persoană din lume care a escaladat Everestul de 26 de ori
Sursa foto: Hepta

Un ghid șerpaș nepalez a escaladat duminică pentru a 26-a oară muntele Everest, au anunțat oficialii de drumeție. Acesta devine a doua persoană din lume care reușește această performanță.

Pasang Dawa Sherpa, în vârstă de 46 de ani, a ajuns în vârful de 8.849 de metri, împărțind numărul record de vârfuri cu Kami Rita Sherpa, a declarat Bigyan Koirala, un oficial guvernamental din domeniul turismului.

Kami Rita, care urcă și el acum pe Everest, ar putea stabili un alt record dacă va reuși să ajungă în vârf.

Pasang Dawa a ajuns în vârf cu un client maghiar, a declarat un oficial al angajatorului său, Imagine Nepal Treks, o companie de drumeții.

„Ei coboară acum din vârf și sunt în formă bună”, a declarat oficialul, Dawa Futi Sherpa, pentru Reuters.

Șerpașii, care își folosesc de cele mai multe ori prenumele, sunt cunoscuți pentru abilitățile lor de cățărare și își câștigă existența în principal prin ghidarea clienților străini în munți.

Dawa Futi a declarat că o pakistaneză, Naila Kiani, care a urcat și ea pe vârf duminică, a fost prima alpinistă străină care a ajuns pe Everest în sezonul de ascensiuni din acest an, care se desfășoară între martie și mai.

Acest lucru nu a putut fi confirmat în mod independent, deoarece mulți alpiniști străini se îndreaptă acum spre vârf, la o zi după ce au fost fixate frânghiile spre vârf.

Kiani, un bancher în vârstă de 37 de ani stabilit în Dubai, a escaladat patru dintre cei mai înalți 14 munți din lume înainte de Everest, potrivit ziarului Himalayan Times.

Nepalul a emis anul acesta un număr record de 467 de permise pentru alpiniștii străini care doresc să ajungă pe vârful Everest.

Fiecare alpinist este de obicei însoțit de cel puțin un ghid sherpa, ceea ce alimentează temerile că o secțiune îngustă de sub vârf, cunoscută sub numele de Pasul Hillary, ar putea deveni aglomerată.

Everestul a fost escaladat de peste 11.000 de ori de când a fost escaladat pentru prima dată de Sir Edmund Hillary și Sherpa Tenzing Norgay în 1953, aproximativ 320 de persoane murind în acest efort, potrivit unei baze de date din Himalaya și a oficialilor nepalezi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Pasang Dawa Sherpa everest