x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sfaturi din Orient: "Europenii trebuie să se înveţe cu sărăcia"

Sfaturi din Orient: "Europenii trebuie să se înveţe cu sărăcia"

08 Feb 2012   •   12:12
Sfaturi din Orient: "Europenii trebuie să se înveţe cu sărăcia"

Economiile considerate pana acum de top - cele ale SUA, ale Europei sau Japoniei - se zbat in crize financiare, in timp ce alti jucatori mondiali ies la suprafata - economiile Asiei de Sud-Est.

Malaezia, acum 20 de ani o fosta colonie care se zbatea in saracie, a devenit in prezent un "tigru" economic, care prospera in Orient, in timp ce in Occident este asteptata, cel mult, o noua criza.

Artizanul renasterii economice din Malaezia, fostul prim ministru pentru doua decenii, Mahathir Mohamad a vorbit intr-un interviu pentru BBC despre ceea ce el considera ca este in neregula cu modelul economic european, transmitand si un mesaj destul de pesimist pentru europeni: trebuie sa ne invatam cu saracia.

"Europa a pierdut foarte multi bani, asa ca voi, europenii trebuie sa invatati sa fiti mai saraci, acum, fata de cum ati fost in trecut", a spus Mahathir Mohamad. "In Asia traim din ce avem. Cand suntem saraci, traim in saracie. Este o lectie pe care Europa trebuie sa o invete de la Asia", a mai spus acesta.

Mahathir Mohamad crede ca liderii europeni au pierdut contactul cu realitatea.
"Refuzati sa va dati seama ca ati pierdut multi bani si ca sunteti saraci. Acest lucru nu poate fi remediat prin tiparirea de bani. Banii nu pot fi facuti din tiparnita. Trebuie sa fie sustinuti prin ceva, fie ca e vorba de o economie viabila, fie ca e vorba de aur".

Mahathir Mohamad crede ca Europa se bazeaza prea mult pe sistemul financiar, care, in sine, nu poate genera crestere economica.

"Cred ca ar trebui sa va reintoarceti la ceea ce inseamna afaceri adevarate - sa produceti bunuri, sa oferiti servicii, sa faceti comert - nu doar sa treceti niste cifre dintr-un cont in altul, ceea ce faceti voi in prezent", spune Mahathir Mohamad.

"Banii in sine nu sunt un bun. Daca vinzi cafea, cafeaua aceea o poti macina si transforma intr-o ceasca de cafea. Banii nu pot fi macinati si transformati in ceva. Vorbim de niste cifre dintr-un registru bancar si nu poti sa te descurci doar transferand niste cifre dintr-un cont in altul. Trebuie sa existe ceva concret de tranzactionat, abia apoi poti face bani cu adevarat".

Mahathir Mohamad spune ca Orientul a primit ani buni sfaturi economice din partea Europei, insa acum situatia s-a inversat. Europa ar trebui sa urmeze sfaturile asiaticilor.

"Pentru a va recupera averea, trebuie sa munciti ani buni pentru a acumula capital, pentru a produce bunuri si servicii ce au cautare in restul lumii si care pot concura cu produsele si serviciile asiatice. Nu puteti continua sa traiti la fel de bine ca pana acum, producand lucruri care nu au cautare", spune Mahathir Mohamad.

"Pana acum noi primeam sfaturi si mesaje dure de la Europa. Eram euro-dependenti. Acum voi ar trebui sa fiti putin Asia-dependenti. Trebuie sa invatam unii de la altii", a mai spus Mahathir Mohamad.

×