x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slovenia dorește reluarea negocierilor de extindere a UE cu mai multe state

Slovenia dorește reluarea negocierilor de extindere a UE cu mai multe state

06 Iul 2021   •   16:24
Slovenia dorește reluarea negocierilor de extindere a UE cu mai multe state

Slovenia vrea reluarea negocierilor de extindere a UE cu statele din Balcanii Occidentali la summit-ul din octombrie 2021, după cum a afirmat premierul Janez Jansa, în contextul în care această țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, scrie AFP.

''Slovenia ştie, din proprie experienţă, cât de importantă este perspectiva europeană atunci când este vorba despre a pune în practică reforme în cadrul negocierilor de aderare. Obiectivul nostru este de a oferi o perspectivă europeană revigorată pentru ţările din Balcanii Occidentali. Această promisiune a fost făcută la summitul de la Salonic în 2003. Dacă reuşim să ajungem acolo, vom demonstra că suntem un actor strategic. Dacă nu reuşim, dacă nu facem un pas înainte în Balcanii Occidentali, atunci aceşti paşi vor fi făcuţi de altcineva, de cineva cu interese şi valori diferite'', a spus acesta în plenul Parlamentului European.

Este vorba despre șase țări, respectiv Albania, Bosnia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia.

Și președinta executivului comunitar consderă că aceste state sunt parteneri strategici importanți ai Uniunii.

''Sunt convinsă că summitul UE cu Balcanii Occidentali, din octombrie, va transmite un mesaj important ţărilor vizate: mesajul că ele sunt parteneri strategici esenţiali pentru Uniunea Europeană. Este o problemă de credibilitate, întrucât pentru Europa o promisiune făcută trebuie să fie o promisiune respectată'', a spus Ursula von der Leyen.

 

×