x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Slovenia sprijină, cu alte două miliarde de euro, companiile afectate de pandemie

Slovenia sprijină, cu alte două miliarde de euro, companiile afectate de pandemie

22 Apr 2020   •   16:16
Slovenia sprijină, cu alte două miliarde de euro, companiile afectate de pandemie

Slovenia va oferi garanţii de stat, în valoare totală de două miliarde de euro, pentru împrumuturile acordate companiilor afectate de pandemia de coronavirus, a anunţat ministrul de Finanţe Andrej Sircelj, transmite Reuters.

Statul va garanta 80% din împrumuturile, cu scadenţa de până la cinci ani, contractate de companii până la sfârșitul anului 2020.

"Măsura este menită să asigure lichiditate suplimentară economiei, să prevină pagubele suplimentare şi să păstreze locurile de muncă. Avem o situaţie stabilă a finanţelor publice, lichidităţi suficiente în sistemul financiar şi ne vom asigura că acest lucru nu se va schimba", a declarat demnitarul.

La începutul acestei luni, autorităţile slovene au acordat ajutor financiar de circa trei miliarde de euro cetăţenilor şi firmelor care au suferit de pe urma pandemiei.

Ultima rundă de măsuri, de două miliarde de euro, reprezintă aproximativ 4% din PIB-ul Sloveniei.

Datoria Sloveniei, ca procentaj din PIB, va creşte anul acesta, a anunţat Sircelj, fără a da însă o cifră exactă. Anul trecut, datoria s-a ridicat la 66,1% din PIB.

Slovenia are două milioane de locuitori.

Banca Centrală a Sloveniei estimează că economia ar putea înregistra un declin între 6% şi 16% în 2020, după un avans de 2,4% în 2019.

×