x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Solicitarea armatei - Fâşia Gaza, faza a treia a ofensivei

Solicitarea armatei - Fâşia Gaza, faza a treia a ofensivei

de Anca Aldea    |    12 Ian 2009   •   00:00
Solicitarea armatei - Fâşia Gaza, faza a treia a ofensivei

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza se apropie de realizarea obiectivelor, a declarat ieri premierul Ehud Olmert, cu câteva ore înainte ca generalul israelian Yoav Galant, comandantul operaţiunilor militare, să ceară permisiunea pentru lansarea fazei a treia.



Potrivit cotidianului israelian Ye­diot Aharonot, citat de AFP şi preluat de Mediafax, Galant le-a solicitat premierului Olmert şi ministrului Apărării, Ehud Barak, să aprobe ope­ra­ţi­uni militare în care vor fi implicaţi zeci de mii de rezervişti. Responsabilul militar le-a vorbit interlocutorilor săi – premierului şi şefului de la Apărare – despre riscul ca Israelul să devină "frustrat" în lipsa continuării ofensivei în Fâşia Gaza.

Ieri dimineaţă, tancurile israeline se aflau la periferia de sud a oraşului Gaza. Potrivit martorilor oculari citaţi de AFP, sute de oameni au fugit cu dispe­rare din calea militarilor israelieni care şi-au fă­cut apariţia, în zorii zilei, în cartierul She­ikh Ajlin, în timp ce tirurile de tancuri lo­veau dur cartierele Tall
al-Hawa şi Zeitun, iar aviaţia a atacat 60 de obiective în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică. Surse din cadrul Armatei au anunţat că aviaţia a bombardat "tu­ne­luri de contrabandă cu arme, o moschee din sudul Fâşiei Gaza unde era stocat armament şi care servea drept bază de antrenament".

MEDICINĂ ROMÂNEASCĂ PE FRONT
Atacurile susţinute ale israelienilor con­tinuă să crească bilanţul victimelor palestiniene de la o zi la alta. Potrivit unor surse citate de agenţiile europene de presă, numărul morţilor a depăşit 854 de palestinieni, dintre care 270 de copii. Numărul răniţilor înregistraţi de la începutul atacurilor de la 27 decembrie a trecut de 3.500 în rândurile palestinienilor (civili şi militanţi). Răniţii sunt aduşi la serviciul de urgenţă din oraşul Gaza la fiecare minut. Oamenii sunt preluaţi aici de doctori palestinieni.

Unul dintre medici, Mo­u­a­wiya Hassanein, a studiat în România şi şi-a construit fami­lia alături de o ro­mân­că. Ca şef al serviciilor de urgenţă palestiniene, Hassanein este singurul în mă­su­ră să răspundă jurnaliştilor despre starea victimelor acestui război. "În fiecare zi primesc cel puţin 200 de apeluri telefonice de la jurnalişti şi acord peste 12 interviuri. Nu fac niciodată economie de in­for­maţii", spune medicul într-un scurt interviu acordat AFP.

Hassanein nu şi-a mai văzut soţia şi pe cei cinci copii de la începutul ofensivei israeliene, de la 27 decembrie. Când nu gestionează criza cadrelor medicale – uni­­tatea pe care o conduce dispune de 57 de ambulanţe, dintre care doar 35 funcţi­o­nea­ză la capacitate maximă – medicul în vârstă de 55 de ani este tot timpul la telefon – cu jurnaliştii sau cu echipele de intervenţie de pe teren, de la care află ultimul bilanţ al morţilor şi răniţilor.

×
Subiecte în articol: externe