x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Somerii germani raman acasa

Somerii germani raman acasa

de Anca Aldea    |    26 Ian 2008   •   00:00
Somerii germani raman acasa
Sursa foto: AFP/

Un zvon potrivit caruia compania Nokia si-a anuntat disponibilitatea de a-i angaja pe somerii germani de la fabrica din Bochum la viitoarea fabrica din Romania a starnit o furie si mai mare.

Un zvon potrivit caruia compania Nokia si-a anuntat disponibilitatea de a-i angaja pe somerii germani de la fabrica din Bochum la viitoarea fabrica din Romania a starnit o furie si mai mare.

Zvonul a aparut in presa, in ziarul regional Rheinische Post, care a citat surse apropiate companiei: Grupul finlandez de telecomunicatii Nokia va propune salariatilor locali din fabrica sa din Germania, ramasi fara slujbe, sa se deplaseze in Romania, unde va fi instalata viitoarea fabrica. Potrivit ziarului, orice cetatean european are dreptul sa lucreze in orice tara membra a Uniunii Europene. Sursa citata de Rheinische Post precizeaza totodata ca Nokia va discuta despre aceasta propunere saptamana viitoare, intr-o serie de intrevederi cu sindicatele si cu politicienii germani.

DEZMINTIRE. Raspunsul companiei a venit imediat dupa publicarea articolului in Rheinische Post: Este un zvon ca oricare altul si este incorect. Salariile romanilor reprezinta a zecea parte din salariile germanilor. Chiar credeti ca (somerii germani, n.r.) ar fi interesati? Nokia nu are nici o intentie in acest sens, a declarat ieri, sub anonimat, un oficial de la compania finlandeza.

COMPANIA SI-A CERUT SCUZE. Presedintele Nokia, Pekka Olli Kallasvuo, aflat sub presiunea presei si a politicienilor germani de mai multe zile, si-a cerut scuze in public pentru inchiderea fabricii din Bochum. Potrivit BBC, Kallasvuo a promis ca Nokia va plati compensatii muncitorilor germani care vor ramane pe drumuri. Kallasvuo a admis ca Nokia a primit 80 de milioane de euro de la statul german pentru a deschide fabrica, dar a investit aici 600 de milioane de euro, precizeaza intr-un comentariu corespondentul la Helsinki al postului de Radio Romania Actualitati. Jurnalistul aminteste ca inchiderea fabricii de la Bochum a starnit spiritele in Germania, iar consumatorii au decis boicotarea telefoanelor mobile Nokia pe o piata de mare importanta pentru compania finlandeza. Singura fabrica pe care Nokia o mai detine in Europa de Vest este una experimentala in Finlanda.

anca.aldea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: externe nokia germani