x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SONDAJ/Euroscepticismul la bulgari

SONDAJ/Euroscepticismul la bulgari

de Petio Petkov    |    23 Dec 2008   •   00:00

La doi ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), majoritatea bulgarilor consideră că politicienii, excrocii şi corupţii sunt marii câştigători de pe urma acesteia. Sprijinul pentru UE însă rămâne înalt, după cum arată rezultatele unei anchete sociologice realizate de agenţia “Alpha Research”.

Apreciază pozitiv aderarea 47 la sută din cei anchetaţi, în timp ce 14 la sută doresc ieşirea Bulgariei din Uniune. Creşte numărul acelora care au o atitudine neutră şi distanţată, îndeosebi la sate şi în oraşele mici, printre pensionari şi în cadrul categoriilor cu venituri mici. Trei sferturi dintre subiecţi nu consideră că aderarea a exercitat o influenţă considerabilă asupra vieţii lor. Iar 39 la sută sunt de părere că situaţia s-a deteriorat.

Aderarea începe să fie înţeleasă ca un fel de privatizare criminală în folosul personal al unor politicieni şi al unor grupuri obscure. 52 la sută dintre respondenţi consideră că, până acum, de pe urma integrării au profitat politicienii, 40 la sută – excrocii şi corupţii. 38 la sută sunt de părere că tinerii au câştigat prin faptul că au posibilităţi mai mari de a călători, studia şi lucra în UE. Pe ultimul loc dintre câştigători – cu numai 4 procente – se situează fermierii.

Înainte de aderare, aşteptările au fost legate în primul rând de acceptarea standardelor europene în justiţie, economie şi societate. 81 la sută dintre participanţii la sondaj nu văd schimbări pozitive în justiţie, iar 76 la sută – în lupta anticorupţie. Aproape 80 de procente, inclusiv în rândurile simpatizanţilor coaliţiei de guvernământ, consideră îndreptăţite criticile Bruxelles-ului şi nu acceptă declaraţia primului ministru Serghei Stanişev despre “standardele duble ale Comisiei Europene” a căror victimă ar fi devenit Bulgaria.

În timp ce în alte ţări euroscepticismul este o expresie a dezacordului cu anumite politici europene, în Bulgaria el reprezintă o reacţie la eforturile sterile de a se impune standardele comune de competenţă, transparenţă şi responsabilitate.

×
Subiecte în articol: externe sută